Rusija neće priznati rezultate izbora u Ukrajini?

Iz Moskve, koja pomno prati rezultate izbora u Ukrajini, saopšteno da je preporučeno da se ti rezultati ne priznaju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.04.2019.

08:49

Rusija neće priznati rezultate izbora u Ukrajini?
Ilustracija: Getty Images

Komitet Državne dume za poslove Zajednice nezavisnih država i evroazijske integracije preporučio je donjem domu ruskog parlamenta da ne prizna rezultata izbora za predsednika Ukrajine, saopštio je njegov predsednik Leonid Kalašnjikov, prenosi Sputnjik.

"U Veću Državne dume ćemo raspravljati danas o nepriznanju izbora. Mi smo to odobrili u komitetu, usvojili preporuku, stvar je do Veća", rekao je Kalašnjikov.

Prema njegovim rečima, "U prvom krugu (izbora za predsednika Ukrajine) nije glasao čitav jugoistok, Donbas i Ukrajinci koji žive u Rusiji". "To je već pet, šest miliona ljudi, to jest trećina svih koji su glasali. To je razlog da ne priznamo legitimitet izbora", naglasio je šef komiteta.

Međutim, Kalašnjikov je rekao da to automatski ne isključuje svaku saradnju sa novim predsednikom Ukrajine, već samo ako bude reizabran Petro Porošenko.

"To ne znači da mi nećemo sarađivati sa vlasti niti kontaktirati sa njima. Međutim, ako to bude Porošenko, kakva može biti saradnja? On direktno izjavljuje da će nastaviti politiku rusofobije i osvajanja teritorija. Za Rusiju je on odavno čovek kome se ne može pružiti ruka", zaključio je političar.

Podsetimo, juče su održani predsednički izbori u Ukrajini. Prema prebrojanih 55,50 odsto biračkih listića, komičar Vladimir Zelenski je osvojio 30,25 odsto glasova, na drugom mestu se našao Petro Porošenko sa 16,54, dok je treća Julija Timošenko sa 13,09.

U drugi krug će najverovatnije ići Zelinski i Porošenko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: