Arapska liga najavila rezoluciju pred SB UN zbog Golana

Arapska liga na samitu u Tunisu najavila da će Savetu bezbednosti UN predložiti nacrt rezolucije kojom će osuditi priznanje izraelskog suvereniteta nad Golanom.

Izvor: B92

Nedelja, 31.03.2019.

21:31

Arapska liga najavila rezoluciju pred SB UN zbog Golana
Foto: Tanjug/AP/Ariel Scalit

Kako je preneo Rojters, predstavnici 22 države u Arapskoj ligi su u zajedničkom saopštenju posle samita istakli i da će od Međunarodnog suda pravde zatražiti ocenu o "nelegalnosti i nevalidnosti američkog priznanja" Golanske visoravni kao izraelske teritorije.

Predstavnici Arapske lige su u zajedničkom saopštenju osudili izjavu američkog predsednika Donalda Trampa da bi trebalo priznati izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni, kao i njegovu prošlogodišnju odluku da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela.

Na današnjem samitu Lige, odbačeni su i drugi stavovi Trampove administracije, koji su nazvani nepravednim i previše naklonjenim Izraelu.

Lideri okupljeni na samitu su poručili i da će priznati Izrael ukoliko se ta zemlja povuče sa okupirane Golanske visoravni, iz Istočnog Jerusalima i sa Zapadne obale.

Ove teritorije Izrael je okupirao u ratu 1967. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: