DW: Oko 400 migranata iz BiH krenulo prema Hrvatskoj

Nekoliko manjih i većih grupa migranata okupilo se u Bihaću i u subotu oko podne krenulo ka hrvatskoj granici, piše Dojče vele.

Izvor: B92

Nedelja, 31.03.2019.

18:24

DW: Oko 400 migranata iz BiH krenulo prema Hrvatskoj
Foto: Gettyimages

To je redakciji javio nemački fotograf Jork Vegerhof, a prema njegovoj proceni, u blizini granice BiH i Hrvatske već se nalazi oko 400 migranata.

On kaže da se na poljima kroz koja su migranti prošli već vide utabane staze.

"Na putu do šuma prave kraće pauze i nastavljaju svoj put. Topli prolećni dani su podstakli migrante da nastave svoj put prema Zapadu", piše Vegerhof.

On je razgovarao sa stanovnicima Bihaća koji su mu rekli da su im "sa zvanične strane rekli da se pripreme za još više izbeglica".

Inače, kaže Vegerhof, u gradu je vidan broj migranata.

Ovaj nemački fotograf je bio i u Velikoj Kladuši u kojoj je, kako kaže, "trenutno mirno i nema ni traga onom što se moglo videti pre nekoliko mjeseci", prenosi Dojče Vele na bosanskom.

O mogućnosti da će sa dolaskom proleća u BiH veći broj migranata preko Balkanske rute krenuti u pravcu zapada nedavno je pisao i austrijski list "Standard".

"Migranti, koji iz Grčke žele da idu na sever, tada mogu lako preći preko planina jer se ne moraju boriti protiv višemetarskog snega", pisao je ovaj list.

"Bosanskohercegovačke vlasti očekuju sada ponovo porast ilegalnih prelazaka granice. Između 1. januara i 10. marta je, prema navodima UNHCR-a, u zemlju stiglo 2366 izbeglica. S obzirom na broj dolazaka u prva dva meseca 2019. godine možemo ipak poći od toga da će se rastući trend nastaviti", rekao je Neven Crvenković iz UNHCR-a za "Standard".

Vlasti BiH su zabrinute jer Grčka planira da prebaci 6.000 podnosilaca zahteva za azil sa ostrva na kopneni deo zemlje, jer to znači da bi ti azilanti mogli da krenu u pravcu severa.

Prošle godine je više od 23.000 izbeglica sa ostrva prebačeno na kopneni deo zemlje - prihvatni centri na ostrvima su prepunjeni, a uslovi koji tamo vladaju su strašni. Oni koji se nalaze na kopnenom delu zemlju mogu da pokušaju da krenu „Bosanskom rutom".

U poslednjem izveštaju UNHCR-a se stoga navodi: „Zbog toga su hitno potrebne mere pripreme za takav scenario". Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić je pokrenuo uzbunu.

“Postoje informacije da je u Grčkoj na putu oko 70.000 izbeglica, koje imaju želju i nameru da stignu u srednju Evropu", upozorio je on navodeći da je to ozbiljan problem", pisao je "Standard".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: