Olivera Zekić: Pored mene ne bi ušli u RTS!

Olivera Zekić, članica Saveta REM, za „Alo!“ govori o upadu opozicije u zgradu RTS-a, zahtevima koje REM dobija od dela opozicionara.

Izvor: Alo

Nedelja, 31.03.2019.

13:44

Olivera Zekić: Pored mene ne bi ušli u RTS!
Screenshot/Youtube/СРБИН.инфо

Ona se osvrnula i na uvrede koje joj je uputio Sergej Trifunović, lider PSG-a.

- Savet REM-a podneo je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv SBB-a zbog izvršene promene rasporeda programa kojom je program RTS-a pomeren iza stranih kanala u ponudi SBB-a. Kakav ishod očekujete?

"Očekujem da svi poštuju zakon i da se ponašaju u skladu s obavezujućim kriterijumima o logičkoj numeraciji, koje je REM izdao. Na tako nešto obavezali su nas i Zakon o elektronskim medijima, i jasna potreba da nacionalni pružaoci medijskih usluga, a pre svih javni servis, budu na najlakši i najjednostavniji način dostupni građanima. Mi smo, uostalom, tu da bismo to obezbedili. Pritom, savršeno razumemo potrebu i televizija i operatora za marketingom, ali ne možemo da dozvolimo da to izađe iz okvira zakona i naših pravila. Zbog toga verujem i da će SBB poštovati naše uputstvo i da neće biti potrebe za daljim sankcijama. U svakom slučaju, spremni smo na svaki scenario".

- Opozicija je sredinom marta upala RTS, da li vas je to iznenadilo?

"Naravno. Pre svega zato što je oslobođeno svakog smisla i nije predstavljalo ništa drugo nego nečiju nasilnu potrebu da uređuje program javnog servisa. To samo svedoči o tome da nismo u glavama svih onih, koji na različite načine učestvuju na političko-medijskoj sceni, raščistili s tim komesarskim genom koji ima potrebu da određuje šta je javni interes, a šta ne. I uvek se taj, navodni, javni interes poklapa s vrlo sitnim i ličnim, ogrnutim u određenu političku opciju".

- Godinama ste se bavili novinarstvom, da li ste bili uplašeni za bezbednost kolega sa RTS-a?

"I bavila sam se novinarstvom, i bila glavni urednik „Borbe“, kada je tadašnja vlast, a sadašnja opozicija, poslala u našu redakciju policiju, zbog teksta, u to tačnog, koji smo objavili. I šta su radili tada siledžijski, uradili su i ove sad večeri, samo što nisu poslali policiju, nego tuđu decu. To govori o tome da se njihov način ne menja, već samo pozicija. Sve su uvek radili na silu i ne umeju toga da se oslobode. I kada nisu vlast, oni bi da ponove sve ono što su mogli, dok su bili vlast. Da uređuju, zabranjuju, kažnjavaju... To je, i onda, i sada, ugrožavalo bezbednost, da ne pričam da su tada i zatvarali, ne samo novine, nego i novinare. Sve to brine, pogotovo što je povezano sa čudnim zaboravom dela medijske javnosti, koji se, očigledno, ne seća te motke kojom se služila nekadašnja vlast i koji ne samo da ne reaguje, nego pokušava i da opravda nasilnički upad na RTS".

- Kako biste vi reagovali da ste to veče bili u zgradi RTS-a?

"Pored mene ne bi prošli, sasvim sigurno."

Ceo intervju možete pročitati na Alo.rs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: