Akcija "Sat za našu planetu“ obeležena širom Srbije

Najveća svetska ekološka akcija "Sat za našu planetu“ obeležena je večeras 11. put u Srbiji, isključivanjem svetla na sat vremena, od 20:30 do 21:30 sati.

Izvor: B92

Subota, 30.03.2019.

21:59

Akcija
Depositphotos/Taden1

Učesnici akcije iz velikog broja gradova, opština, organizacija, ustanova, škola i vrtića, dali su doprinos informisanju javnosti o klimatskim promenama, ali i načinima ublažavanja njihovih posledica.

Centralna manifestacija u našoj zemlji održana je u Beogradu, u Impact Hub-u, gde su učenici osnovne škole "Drinka Pavlović“ u ime svih ekomusketara uručili poruke ministru zaštite životne sredine Goranu Trivanu, tražeći da i naša država bude aktivan učesnik u rešavanju globalnih ekoloških problema i stvaranju održive budućnosti, saopšteno je iz Svetske organizacije za prirodu (WWF).

"Plastika je jedan od najvećih zagađivača životne sredine i Srbija prati Evropu po pitanju rešavanja krize plastičnog otpada. Počeli smo sa naplaćivanjem plastičnih kesa i to je već dalo rezultata, jer je kupovina plastičnih kesa smanjenja za oko 60%. Uskoro počinjemo i sa aktivnostima za smanjenje upotrebe plastične ambalaže. Građani bi trebalo da znaju da je rat plastici objavljen“, istakao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Povodom sata za našu planetu Svetska organizacija za prirodu (WWF) je u partnerstvu sa UN Konvencijom o biološkoj raznovrsnosti napravio platformu za nove ideje za očuvanje prirode - connect2earth.org.

"Životinje i ljudi svake godine unesu u telo sve više plastike kroz hranu i vodu. Plastika utiče i na klimatske promene. Izveštaj WWF-a ''Odgovornost kao rešenje za zagađenje plastikom'' pokazuje da će prema scenariju trenutnog poslovanja, ukupne emisije CO2 u celokupnom životnom ciklusu plastike do 2030. godine porasti za 50 odsto, prvenstveno zbog neadekvatnog odlaganja otpada i raširene prakse njegovog spaljivanja”, izjavila je direktorka programa klimatskih promena u WWF Adria Duška Dimović.

Akcija „Sat za našu planetu", u svetu poznata kao Earth Hour, prvi put je održana u Sidneju 2007. godine, a danas se obeležava u više od 180 zemalja. Srbija u njoj učestvuje od 2009. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: