Zatišje u Gazi posle razmene vatre

Nezvanični prekid vatre preovladao je danas, kako se čini, između Izraela i Hamasa, koji vlada pojasom Gaze, uprkos ograničenim sukobima prošle noći.

Izvor: Beta

Sreda, 27.03.2019.

13:10

Zatišje u Gazi posle razmene vatre
Foto: Tanjug/AP

Škole su ponovo otvorene na jugu Izraela i stanovnici su se vratili svakodnevnoj rutini nakon nekoliko raketnih napada iz Gaze zbog kojih su se oglasile sirene za raketnu uzbunu, prekinuvši zatišje koje je trajalo juče.

Izraelska vojska je odgovorila udarima na mete Hamasa, ali izveštaja o žrtvama nije bilo ni na jednoj strani.

I Izrael i Hamas su izgleda spremni da izbegnu potpuni sukob, ali nasilje bi moglo da izbije ponovo ovog vikenda, kada se očekuju veliki protesti duž granice pojasa Gaze povodom godišnjice masovnih demonstracija petkom u kojima je izraelskom vatrom ubijeno skoro 200 Palestinaca.

Izraelska vojska je pojačala svoje snage duž granice zbog tih protesta.

Izrael i Hamas su ratovali tri puta otkako je ta islamska fundamentalistička organizacija 2007. godine silom preuzela kontrolu nad Gazom, pobedivši snage lojalne umerenijem rivalskom Fatahu.

Najnovije sukobe izazvala je raketa ispaljena rano u ponedeljak, koja je pala na jednu kuću severno od Tel Aviva, ranivši sedmoro ljudi.

Zbog tog napada je premijer Izraela Benjamin Netanjahu skratio posetu Vašingtonu i vratio se kući da se bavi krizom.

U ponedeljak predveče počela je izraelska ofanziva na pojas Gaze i pogođeno je desetine ciljeva, uključujući kancelariju glavnog vođe Hamasa Ismaila Hanijea.

Sedmoro Palestinaca ranjeno je u tim osvetničkim udarima, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja u Gazi.

Netanjahu se suočava sa teškim zadatkom da zada oštar udara Hamasu, a da izbegne dugotrajne sukobe koji bi mogli da mu štete u parlamentarnim izborima zakazanim za 9. april.

On je na udaru oštrih kritika i saveznika i protivnika za ono što smatraju neuspehom u pokušaju da se zaustave ekstremisti u Gazi.

Izraelski lider je vodio indirektne pregovore o prekidu vatre s egipatskim posrednicima u poslednjim mesecima i čak dozvolio isporuku miliona dolara pomoći Katara Hamasu preko Izraela kako bi se ublažili teški uslovi života na toj palestinskoj teritoriji koja je pod blokadom Izraela i Egipta više od jedne decenije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: