Velika promena za korisnike interneta: EP izglasao kontroverzni Član 13

Evropski parlament izglasao je kontroverzni Član 13, kojim se žestoko pooštravaju pravila o poštovanju autorskih prava (kopirajta) na internetu.

Izvor: B92

Utorak, 26.03.2019.

13:25

Velika promena za korisnike interneta: EP izglasao kontroverzni Član 13
EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Član 13 Zakona o autorskim pravima na internetu prisiljava kompanije na internetu da uvedu stroge nove automatske provere kroz koje sadržaj mora da prođe pre nego što se sadržaj objavi na platformama poput Tvitera, Fejsbuka ili Jutjuba.

Novousvojenim zakonom predviđena je obaveza da tehnološke platforme „filtriraju“ sadržaje koje korisnici postavljaju i da provere da li je došlo do kršenja autorskih prava.

U praksi, ljudi neće više moći da na internetu koriste sadržaj bez dozvole vlasnika autorskih prava, čak i ako je reč o animiranom gifu ili „memu“, navodi "Sputnjik".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: