Protesti: "Golan je sirijski"

Hiljade Sirijaca okupilo se u gradovima širom zemlje u znak protesta protiv odluke Donalda Trampa da zvanično prizna suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni

Izvor: B92

Utorak, 26.03.2019.

19:56

Protesti:
EPA-EFE/SANA

AP napominje da su potez SAD osudile mnoge zemlje, uključujući američke saveznike.

U zajedničkom saopštenju ambasadora Francuske, Nemačke, Britanije, Poljske i Belgije u Ujedinjenim nacijama napominje se da njihove zemlje ne priznaju suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni, koju je Izrael okupirao 1967, prenosi AP.

Ambasadori tih pet članica EU u Savetu bezbednosti UN su u saopštenju naglasili da je "aneksija teritorije silom zabranjena prema međunarodnom pravu", navodeći da su bilo kakve jednostrane promene granica protiv "međunarodnog poretka zasnovanog na pravu i Povelji UN", prenosi AP.

U međuvremenu, sirijska državna novinska agencija SANA objavila je fotografije sa marša u južnom sirijskom gradu Sveida, u kojem su muškarci i žene mahali sirijskim i palestinskim zastavama i nosili transparente s natpisom "Golan je sirijski".

Prema navodima te agencije, protesti su održani i u gradu Dara, koji se nalazi na oko 20 kilometara od Golanske visoravni.

Protesti su održani i u Alepu na severu Sirije, Homsu i Hami, koji se nalaze u centralnom delu zemlje, kao i u severoistočnom gradu Hasaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: