Jedna od najstarijih: Vek i po Gimnazije "Svetozar Marković" u Jagodini

Gimnazija "Svetozar Marković" u Jagodini, jedna od najstarijih u Srbiji, danas obeležava 150 godina rada.

Izvor: Tanjug

Utorak, 26.03.2019.

14:11

Jedna od najstarijih: Vek i po Gimnazije
Ilustracija: Thinkstock

U 12 sati u Holu škole biće uručena priznanja i zahvalnice zaslužnim pojedincima i firmama, prijateljima Gimnazije, a svečana akademije, povodom ovog jubileja, odgođena je za kasnije, zbog održavanja Pozorišnog festivala "Dana komedije", izjavio je za Tanjug direktor Miroslav Veljković.

Današnjoj svečanosti, uz đake i profesore škole, prisustovaće direktori osnovnih i srednjih škola Jagodine, predstavnici javnog i kulturnog života, bivši profesori i bivši đaci.

Gimnazija u Jagodini osnovana je odlukom Ministarstva prosvete Srbije, a svoj život počela je 22. novembra 1869. godine upisom 27 učenika u "Realnu gimnaziju", zapisali su hroničari tog vremena.

Nastava u "Realčici" počela je osam dana kasnije u "zgradi koju je opština lepo uredila i u njoj lep školski nameštaj nabavila", piše u jednom dokumentu koji svedoči o otvaranju prve takve škole u "okružnoj varoši Jagodini".

Gimnazija nije radila u vreme Prvog svetskog rata jer je veliki broj profestora bio na ratištu, a od od 1946. godine nosi ime lučonoše socijalizma na Balkanu Svetozar Markovića.

U Gimnaziji u Jagodini, koju su završili brojni istaknuti stručnjaci i znameniti ljudi Srbije, pesnik Djura Jakšić je predavao crtanje i karsnopis. Veruje se da je, dok je ovde radio, napisao i pripovetku "Komadić švajcarskog sira".

U 18 sati večeras, u ovoj školi, u okviri pratećeg programa "Dana komedije", biće promovisana monografija o glumcu Nebojši Glogovcu. Govoriće autorka mnografije Tatjana Nježić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: