Ništa od rezolucije o Vojvodini: Predlog Čanka nije prošao

Skupština Srbije nije danas usvojila Predlog zakona o finansiranju Vojvodine i Predlog rezolucije o Vojvodini koju su podneli poslanici LSV Nenada Čanka.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Za zakon o finansiranju Vojvodine je glasalo ukupno osam poslanika iz LSV, SVM i poslanik stranke Pravde i pomirenja Jahja Fehratović, a protiv je bilo 121. Za rezoluciju je glasalo njih 4 - troje iz LSV i Fehratović, a protiv je bilo 129.

Poslanici LSV predlagali su, između ostalog, da budžet Vojvodine iznosi najmanje sedam odsto budžeta Srbije, ali i da osnovicu za utvrđivanje pokrajinskog budžeta predstavlja visina ukupnih rashoda i izdataka planiranih republičkim budžetom.

Vlada Srbije takođe nije podržala predloge LSV-a, a nadležni skupštinski odbor je čak ocenio i da je Predlog rezolucije neustavan.

Poslanici vladajuće većine ranije su rekli da Predlog zakona o finansiranju Vojvodine urušava finansijski sistem zemlje, poslanici SRS naveli da su protiv autonomije, dok je SVM jedini najavio podršku zakonu o finansiranju Vojvodine jer, kako su rekli, ne mogu da glasaju protiv Vojvodine.

Poslanici vlasti su tokom rasprave naveli i da rezolucija o Vojvodini degradira srpski narod. Deo opozicionih poslanika uglavnom okupljen u Savezu za Srbiju bojkotovao je i ovu sednicu.

strana 1 od 175 idi na stranu