Stoltenberg: Gruzija će sigurno ući u NATO

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je u Tbilisiju da će se Gruzija priključiti tom savezu uprkos protivljenju Rusije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.03.2019.

12:27

Stoltenberg: Gruzija će sigurno ući u NATO
Foto: EPA-EFE/Oliver Hoslet

"Svih 29 saveznika je jasno navelo da Gruzija treba da postane članica NATO (...) Nastavićemo zajedno da radimo na pripremi prijema Gruzije u članstvo", izjavio je Stoltenberg na konferenciji s gruzijskim premijerom Mamukom Bahtadzeom.

Prema njegovim rečima, NATO "neće prihvatiti da Rusija ili bilo koja druga sila odlučuje ko može biti član".

Eventualni ulazak Gruzije u NATO Moskva smatra mešanjem Zapada u njenu sferu uticaja.

Lideri NATO su na samitu u Bukureštu 2008. ocenili da Gruzija namerava da uđe u savez ali do danas nije pokrenut proces pristupanja.

Bahtadze je na konferenciji rekao da Rusija "nema pravo da ograničava izbor suverene zemlje s kim će praviti bezbednosne aranžmane".

"Pristupanje NATO je izbor gruzijskog naroda i upisano je u naš ustav", naveo je on.

Stoltenberg je došao u Tbilisi da bi prisustvovao zajedničkoj vojnoj vežbi Gruzije i NATO. Manevri počinju 18. marta i trajaće 12 dana.

Gruzija i Rusija su u avgustu 2008. vodile petodnevni rat, započet gruzijskim napadom na separatističku Južnu Osetiju.

Sukob je okončan mirovnim sporazumom a Moskva je 26. avgusta 2008. priznala nezavisnost Abhazije i Južne Osetije, gde i dalje ima jako vojno prisustvo. Gruzija to naziva okupacijom.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je prošle godine izjavio da bi ulazak Gruzije u NATO "mogao izazvati užasan sukob".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: