Tači: Težak odnos s Vučićem, obojica znamo odakle smo

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je njegov odnos s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem "težak odnos".

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 25.03.2019.

15:09

Tači: Težak odnos s Vučićem, obojica znamo odakle smo
Foto: EPA-EFE Petrit Prenaj

On je naglasio da je potrebno držati sve kanale za komunikaciju otvorenim.

"Dijalog je taj koji sprečava mnoge ružne stvari koje su mogle da se dogode između naše dve zemlje. Ne osećam nikakvo zadovoljstvo u tom kontaktu. Obojica znamo odakle smo, ali to nije prepreka za nas da radimo na miru", naglasio je on.

Upitan da li razgovara sa predsednikom Vučićem i o događajima od pre 20 godina, Tači je odgovorio "on je izgubio, ja pobedio, ali ne želim da diskusiju opteretim prošlošću".

On je, u intrevjuu nemačkom listu "Zidojče cajtung", negirao glasine da bi u junu u Vašingtonu mogao biti potpisan sporazum sa Beogradom.

"Te priče nisu tačne. Ali daću sve od sebe da takav sporazum bude moguće potpisati u Beloj kući", poručio je Tači.

Kaže i da EU nikada nije bila u stanju sama da sređuje stvari, a da je to danas još manje u stanju.

Upitan da li polaže sve nade sada samo na SAD, odgovorio je da se iz prošlosti zna da EU nikada sama nije bila u stanju da stvari sređuje, a i da je to danas još manje u stanju, ali da SAD imaju značaj u rešavanju ovog pitanja.

On je istakao da sporazum nema alternativu i da je moguće da Beograd i Priština zaključe mir kao što su to nekada učinile Nemačka i Francuska.

"Status kvo znači stalno nazadovanje, jer destabilizuje region", objasnio je Tači.

Na pitanje da li ima podršku na Kosovu za kompromise sa Beogradom on je odgovorio da više od 70 odsto stanovništva podržava dijalog.

Rekao je da teži da se postigne sveobuhvatni sporazum, koji bi konačno rešio sva otvorena pitanja između Beograda i Prištine, i dodao da trenutno ne postoji nikakav dokument o promeni granica, niti bilo kakva karta.

Prema njegovim rečima, pitanje promene granica kao rešenje je tema koja je preterana u medijima.

Tači je, upitan kako bi mogle izgledati korekcije granice između Srbije i Kosova, rekao da je za Prištinu jasno da Kosovo mora u svakom slučaju ostati multietnička država, i da neće biti granice duž etničke linije.

Inače je Tači, u intervjuu nemačkom listu, rekao da je 24. marta 1999. bio u brdima, "na granici Albanije i Kosova", i da je tog dana od NATO-a informisan da će početi bombardovanje.

Što se tiče optužbi da je počinio ratne zločine Tači je istakao da su te "monstruozne tvrdnje u Srbiji iskonstruisane" i da je spreman, ako ga pozovu, da se o tome izjasni i u Hagu, jer je važno da istina izađe na svetlo dana.

Dodao je da je savladavanje prošlosti važno i da je uveren da je sada pravi trenutak za sklapanje mira.

"Prvi put u Srbiji imamo partnera, koji je spreman da sedne za sto i razgovara o svim pitanjima, uključujući i priznanje Kosova. Nakon mnogo godina zapostavljanja sada imamo veliku pažnju EU i SAD. Ako to propustimo, preti opasnost da izgubimo decenije", kaže Tači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: