"SAD će sutra priznati da Golan pripada Izraelu"

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac najavio je da će predsednik Tramp sutra potpisati izvršnu naredbu da se prizna suverenitet Izraela nad Golanom.

Izvor: B92

Nedelja, 24.03.2019.

18:05

Foto: Thinkstock

Izrael kaže da zvaničnici Bele kuće pripremaju zvanični dokument da izraze podršku suverenitetu Izraela nad Golanskom visoravni da bi ga Tramp potpisao.

Potpisivanju će prisustvovati premijer Izraela Benjamin Netanjahu tokom razgovora sa Trampom u Beloj kući, najavio je Kac na Tviteru.

"Sutra će predsednik Tramp, u prisustvu premijera Netanjahua, potpisati dekret o priznanju izraelskog suvereniteta nad Golanom. Veze Izrael-SAD su bliže nego ikad", konstatovao je Kac.

Izrael je osvojio stratešku visoravan od Sirije u Šestodnevnom ratu 1967. godine i anektirao je 1981, što međunarodna zajednica nije priznala.

Tramp je odstupio od decenijske bliskoistične politike SAD kada je u četvrtak na Tviteru objavio da je vreme da se prihvati izraelsko polaganje prava na tu pograničnu teritoriju, navode agencije.

Odluku su kritikovali saveznici SAD, Nemačka, Velika Britanija, Francuska i EU, kao i Rusija i sve su rekle da i dalje smatraju da je Golan pod izraelskom okupacijom.

Sirija, Iran i Turska i druge zemlje u regionu su rekle da priznanje ako bude potvrđeno, predstavlja kršenje međunarodnog prava.

Netanjahu odavno vrši pritisak na Vašington da prizna Golan kao izraelski, a mnogi analitičari smatraju da je priznanje u ovom trenutku izborni poklon SAD njemu pred izbore 9. aprila.

Tramp je u decembru 2017. godine priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela iako u njegovom istočnom delu Palestinci planiraju sedište svoje buduće nezavisne države. To je izazvalo gnev u muslimanskom svetu.

U maju prošle godine Ambasada SAD je iz Tel Aviva preseljena u Jerusalim. Taj potez sledila je Gvatemala, a danas su lideri Rumunije i Hondurasa na godišnjoj konferenciji proizraelskog lobija u SAD, Američko-izraelskog komiteta za javne poslove (AIPAC) u Vašingtonu najavili da će slediti primer SAD, preneli su izraelski mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: