Ne daje intervjue, ali je pred put u SAD ušao u studio

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu nastojao je da se odbrani od optužbi svojih rivala u televizijskom intervjuu pre nego što je otputovao u posetu SAD.

Izvor: Beta/AFP

Nedelja, 24.03.2019.

17:45

Ne daje intervjue, ali je pred put u SAD ušao u studio
EPA-EFE/AMIR COHEN

Intervju za TV Kanal 12 Netanijahu je dao neposredno pre ulaska u avion za Vašington, gde će se sutra sastati sa predsednikom SAD Donaldom Trampom i u utorak se obratiti godišnjoj konferenciji proizraelskog lobija Američko izraelskog komiteta za javne poslove (AIPAC).

Netanijahu koji retko daje intervjue je ušao u studio u kojem su voditelji, obavešteni samo nešto ranije o njegovom dolasku, prenosili večernje vesti.

Izraelski premijer, kome preti optužnica zbog sumnji na korupciju, se u poslednjih nekoliko dana ponovo našao na ispitu zbog uloge u kupovini nemačkih podmornica.

Njegovi rivali na izborima zakazanim za 9. april su više puta sugerisali da je Netanijahu možda imao finansijske koristi od toga, što je on označio kao potpuno pogrešno.

"Moram smrskati talas laži koje šire (Beni) Ganc, (Jair ) Lapid, (Moše) Jaalon i (Gabi) Aškenazi", rekao je Netanijahu, misleći na lidere saveza partija centra Plavo i belo.

Oni kažu da je Netanijahu možda tražio nepotrebnu nabavku podmornica od nemačke kompanije Tisen Krup kako povećao akcije u kompaniji u kojoj je imao udela.

Savez Plavo i belo takođe tvrdi da je Netanjahu počinio izdaju jer je dopustio Nemačkoj da proda Egiptu podmornice bez znanja ministarstva odbrane.

Nemačka se konsultuje sa Izraelom pre takvih prodaja zbog odnosa dve zemlje, navode izraelski mediji.

Netanjahu je u petak najavio tužbu protiv svojih rivala za klevetu, ali se uprkos tome pojavio u televizijskom studiju da se brani.

Po savetu svog rođaka on je 2007. godine kupio akcije u vredosti od 600.000 dolara u kompaniji koja pravi komponente za metalsku industriju, kako je rekao, objasnivši da ih je prodao 2010, kada je već bio premijer i da je to poznato relevantnim institucijama.

Netanjahu je to navodno prodao za profit od preko tri miliona dolara. On je dodao da su podmornice kupljene više od godinu dana nakon prodaja akcija.

"To je kompanija koja nema ništa sa podmornicama", rekao je on.

Ocenio je i da je tvrdnja o kompromitovanju bezbednosti Izraela dozvolom Nemačkoj da proda podmornice Egiptu kleveta, dodaši da su razlozi zbog kojih je na to pristao bili tajna iz bezbednosnih razloga.

Objasnio je da su načelnik nacionalnog saveta za bezbednost i vrhovni tužilac to znali.

Policija je istraživala nabavku podmornica i preporučila je optužnicu protiv mnogih umešanih, uključujući Netanijahuovog rođaka i advokata Davida Šimrona.

Netanijahu je ispitivan kao svedok i nije bio osumnjičen.

On tvrdi da ga glavni izraelski mediji tretiraju nefer i uglavnom se uzdržava od intervjua.

Umesto toga koristi emisije televizije Likud svoje konzeravativne partije i društvene mreže da iznese svoje poruke pred izbore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: