Patrijarh Irinej: Moramo se zbližiti i ujediniti u dobru

Patijarh Irinej pozvao je u besedi u Nišu, narod da se složi i ujedini u dobru, da pobedimo zlo koje nas je snalazilo i da odbranimo naše svetinje na KiM.

Izvor: B92

Nedelja, 24.03.2019.

20:30

Patrijarh Irinej: Moramo se zbližiti i ujediniti u dobru
Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolic

Patrijarh je naglasio da je potrebno da se borimo da "tu svetu zemlju sačuvamo i ostavimo u nasleđe onako kako su je nama preci ostavili".

"Moramo se zbližiti i ujediniti u dobru, to nam je danas najpotrebnije. To je ono što želi naša istorija, naša kultura i naši preci koji su ostavili trag u istoriji i kulturi", rekao je patrijarh pred oko 20.000 ljudi na državnoj svečanosti obeležavanja 20. godišnjice početka NATO agresije na tadašnju SR Jugoslaviju.

Patrijarh je u tom kontekstu učinio osvrt na našu svakodnevnicu i rekao:

"Ono što danas vidimo na ulicama nije dobro. To daje snagu našim neprijateljima".

Zna se, istakao je patrijarh, kako se dolazi do položaja i vlasti.

"Na ovaj način ne mogu doći, niti mogu nauditi, ali mogu nauditi svom narodu i svojoj državi", rekao je patrijarh Irinej.

Veruje, kaže, da to oni na ulicama ni ne žele, ali možda su, istakao je, druge želje jače od njih, ali treba sa više ljubavi da se okrenu svom narodu, otadžbini i budućnosti.

"Mi smo narod koj se odlikuje ljubavlju prema drugim narodima", podsetio je poglavar Srpske pravoslavne crkve i pozvao ih da reazmisle.

Prema svakom se, kaže patrijarh, moramo odnositi kao prema rođenom bratu.

Moramo da pobedimo zlo koje nas je snalazilo, da odbranimo naše svetinje na Kosovu i Metohiji i da se borimo da tu svetu zemlju, za koju su naši preci prolili krv i žrtvovali živote, sačuvamo i ostavimo u nasleđe isto onako kako su nama ostavili naši preci.

"Tu svetu zemlju ne smemo nikome pokloniti. Moramo je braniti svim dopuštenim sredstvima, a, ne daj boze, da se koristimo i nekim drugim. Mi to ne želimo i molimo se Gospodu da ne dođemo u takvu priliku", podvukao je srpski patrijarh.

Bombardovanje nas je, rekao je patrijarh, unazadilo za 50 godina, i jednu naprednu zemlju pretvorilo u prah i pepeo.

"Neka im bog sudi po svojoj pravdi. Zlo neće dobro doneti", rekao je poglavar SPC.
Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolic
Istakao je da treba prepustiti onome ko sudi po pravdi i istini da svakome da ono što je zaslužio, a da građanima Srbije ostaje da prigrle otadžbinu koju nam je bog darovao sa mnogo dobra i da se u njoj zbližimo i ujedinimo.

Istakao je da 78 dana bombardovanja predstavljaju dane straha.

"Da su to bili dani radosti i oni bi bili veoma dugi. Zamislite da ti tragični zvuci i strah, koji smo svi doživljavali, traju 78 dana. Pitamo se danas odakle taj izvor mržnje, da se uništi ono što je najvrednije na ovom svetu pod suncem, da se uništi ljudsko biće ni krivo ni dužno - ali sa jednim jasnim planom i ciljem da se ostvare zemaljski planovi, a ja bih mirne duše, to nazvao paklenim planovima", rekao je patrijarh.

Nadamo se, kaže, da se to nikada neće ponoviti, i da više neće biti žrtava.

"Neka je večna slava njima, a našem narodu i svim naroda želimo dobro", rekao je Irinej.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: