Milićeva: Malinovićeva moralna korupcija

Direktorka CEAS Jelena Milić izjavila je da je govor generala u penziji Sreta Malinović na protestu u Beogradu "1 od 5 miliona" moralno problematičan.

Izvor: B92

Nedelja, 24.03.2019.

13:51

Milićeva: Malinovićeva moralna korupcija
Screenshot

Ona je zapitala zašto se "targetira" koncept ministra odbrane u ovako teškom bezbednosnom trenutku kada je država pred velikim izazovima i provokacijama.

"Dakle, kad imamo jednu bezbednosno-politički vrlo komplikovanu situaciju u kojoj treba da donesete teške izbore i da gledate da pritom ostanete na putu evropskih intergracija", istakla je Milićeva za Tanjug i kao razlog navela opstrukciju pregovora o Kosovu, i to na najgori mogući način.

Ona kaže i da postoji "zdravo logička vertikala koju Malinović zaobilazi" na jeftin politički patetičan način i na osnovu svoje ratne karijere.

"Malinović nema problem što vojni sindikati smatraju da su Lazerević i Ratko Mladic ratni heroji. To je ta moralna korupcija, Malinovic kao PSG, pa DS morao bi da ima jasan stav, a nema ga, to je problem", ukazala je Milićeva, ocenjujući da Malinović predstavlja samo "umiveniju" verziju onoga što je prošle subote govorio Novica Antić, koji se, kako kaže, nelegitimno predstavlja kao predvodnik Vojnog sindikata Srbije.

Za nju je Malinovićev govor patetičan, jer nikada nije ukazao na ono što su suštinski problemi u sistemu bezbednosti, pre svega u sistemu odbrane, a to je uloga ratnih zločinaca, nego je sve sveo na pitanje korupcije.

Ona je ocenila da su postojali i da postoje mnogo veći problemi, i da njemu ne smeta što general Lazarević predaje na Vojnoj akademiji. "Njemu je samo sujeta povređena što i on nije pozvan", primećuje Jelena Milić.

Ona je ocenila da ministar odbrane ne mora da bude profesionalac u smislu da general vodi vojsku.

"Upravo jeste koncept da političar bude na čelu ministartva odbrane u sivm normalnim demokratskim zemljama", rekla je direktorka CEAS-a.

Za Malinovića je rekla da je obični klijentelista koji je sada iz nekih ličnih sujeta jako ljut i onda zloupotrebljava i devalvira čitav koncept demokratskog ustrojstva političkih odluka.

"Malinović se lažno prodavao i kao demokarta i kao progresivac zato što je mislio da će ta opcija da pobedi. A sada padnu maske, od Osmanlija naovamo. Već kad čujete tu retoriku, jasno vam je da to nikad nije bila nikakva građanska opcija", kazala je Milićeva.

Ona navodi da Malinović, isto kao Novica Antić, uzima u svoje ruke slovo zakona i određuje kad je legitimno a kad nije legitimno kršiti zakon.

"Ono što on podržava i što se nije ogradio od Novice Antića i što večeras oni rade, način na koji on definiše šta je izdaja i šta nije izdaja i onda perfidno poziva vojsku i policiju da razmisle, jeste samo jedan lukaviji korak", smatra Milićeva, dodajući da je ovde u pitanju lična zloupotreba priče o borbi protiv korupcije.

Milić kaže i da u priči Malinovića nema konzistentnosti ni vrednosne ni logične.

"On 1999. drži govor, znamo da ćemo svi da izginemo, kao što je rekao Novica Antić, mene je vrhovna komanda otpisala, a onda sad priča da je Kumanovski sporazum bio izdaja", navodi Jelena Milić.

Ona je rekla i da je Malinovićev govor potvrdio ono na šta CEAS već više meseci upozorava, a to je da su ovi protesti lični i da nemaju smislen politički pravac.

Prema njenim rečima, protesti ne nude nikavo rešenje i svode se na borbu za resurse u Beogradu.

"Ovo je samo borba za resurse vezane za medije, ne za medijske slobode, i borba za funkcije grada Beograda", rekla je Milićeva, dodajući da Malinović nije ni krio da je hteo da bude gradonačelnik Beogrda.

Protesti su nelegitimni način otimacine beogradskog budžeta, zaključila je Jelena Milić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: