"Marš povratka" odneo još dva života

Jerusalim/Gaza -- Izraelski vojnici ubili su dva Palestinca tokom masovnih protesta kraj granične ograde u pojasu Gaze, saopštilo je Ministarstvo zdravlja na toj teritoriji.

Izvor: Beta
Podeli
EPA-EFE/ALAA BADARNEH
EPA-EFE/ALAA BADARNEH

Ministarstvo je navelo u saopštenju da su još dvojica zadobila povrede opasne po život.

Jedna žrtva je pogođena u grudi kraj izbegličkog logora El Bureidž u centralnom delu pojasa, a druga u glavu kraj Gaza Sitija.

Ukupno je ranjeno 55 Palestinaca, a protestovalo je oko 9.500 ljudi, preneli su izraelski mediji.

Lider palestinskog Hamasa Ismail Hanije bio je na mestu protesta i izjavio da su "marševi povratka sredstvo otpora opsadi Gaze i jasna poruka da palestinski narod nije odustao od svog prava na povratak".

On je ocenio da protesti postižu cilj i najavio da će biti nastavljeni.

"Izrael mora da razume poruku. U protivnom, ono što će uslediti biće mnogo gore", rekao je Hanije.

Palestinci od kraja marta 2018. masovno protestuju zbog izraelske i egipatske blokade pojasa Gaze, i traže pravo na povratak na sadašnju teritoriju Izraela odakle su izbegli ili su isterani posle stvaranja jevrejske države 1948. godine. Godišnjica tih protesta, nazvanih "Veliki marš povratka", biće obeležena sledećeg petka.

Prema podacima Frans presa, od kraja marta 2018. od izraelske vatre ubijeno je 257 Palestinaca, većina tokom protesta, a žrtava je bilo i u izraelskim udarima koji su bili odgovor na nasilje iz Gaze. Za to vreme poginula su dva izraelska vojnika.

Izraelska vojska tvrdi da samo brani svoju granicu i teritoriju i optužuje Hamas da organizuje proteste kako bi izveo napade na Izrael. Ta zemlja i Hamas su tri puta ratovali od 2008. godine.

Sledećeg petka Palestinci širom sveta obeležavaju i Dan zemlje, u znak sećanja na ubistvo šest izraelskih Arapa 1976. godine. Njih su ubili pripadnici izraelskih bezbednosnih snaga jer su protestovali zbog eksproprijacije zemlje.

strana 1 od 376 idi na stranu