Desetine hiljada građana na ulicama Alžira, traže ostavku

Više desetina hiljada Alžiraca ponovo se okupilo u prestonici te zemlje, zahtevajući hitnu ostavku predsednika Abdelaziza Buteflike, javlja Rojters.

Izvor: Tanjug

Petak, 22.03.2019.

20:00

Desetine hiljada građana na ulicama Alžira, traže ostavku
EPA-EFE/MOHAMED MESSARA

Uprkos jakoj kiši, demonstranti, koji su mahali zastavama Alžira i pamfletima, okupili su se na istom mestu na kojem je pre mesec dana i počeo talas protesta protiv 20-godišnje vladavine Buteflike.

Na mestu protesta raspoređeni su policijski kamioni, ali za sada nisu prijavljeni nikakvi sukobi između učesnika protesta i bezbednosnih snaga.

Kako navodi britanska agencija, očekuje se da će se protesti proširiti posle današnjih molitva, kao što je i bio slučaj u prethodna četiri protesta, koja su održana petkom.

"Kiša nas neće sprečiti da nastavimo s vršenjem pritiska", rekao je 23-godišnji student Ahmed Kudža na trgu u centru Alžira.

Buteflika (82), koji se retko pojavljuje u javnosti otkako je imao moždani udar pre pet godina, povinovao se zahtevima učesnika protesta prošle nedelje i obećao da se neće kandidovati za peti mandat.

Međutim, Buteflika je rekao da će ostati predsednik dok se ne usvoji novi ustav, čime je produžio aktuelni predsednički mandat.

Takav potez dodatno je razbesneo Alžirce, a mnogi saveznici Buteflike - od članova vladajuće partije do vođa sindikata i tajkuna, okrenuli su se protiv njega, dodaje Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: