Nove sankcije Iranu, "na meti" i naučnici

Sjedinjene Američke Države saopštile su da uvode nove sankcije Iranu.

Izvor: Tanjug

Petak, 22.03.2019.

16:15

Nove sankcije Iranu,
Foto: Gettyimages/Brendan Smialowski

SAD su uputile upozorenje i da svakoj organizaciji i pojedincu, koji su povezani sa iranskom organizacijom za naoružanje i istraživanje, prete izolovanost i američke sankcije.

Ministarstvo finansija saopštilo je da je "na meti" sankcija 31 iranski naučnik, tehničar i kompanija koji su učestvovali u nuklearnim i raketnim istraživačkim i razvojnim programima te zemlje, prenosi AP.

Kako precizira Rojters, sankcije se uvode protiv 14 pojedinaca i 17 subjekata, povezanih sa Iranskom organizacijom za odbrambene inovacije i istraživanje (SPND).

"SAD će nastaviti da primenjuju maksimalan pritisak na iranski režim, koristeći sve ekonomske alatke da spreče Iran da razvije oružje za masovnu destrukciju", rekao je ministar finansija Stiven Mnučin.

On je dodao da svako ko razmatra da se uopšte bavi iranskom odbrambenom industrijom, naročiti SPND, rizikuje profesionalnu, ličnu i finansijsku izolaciju.

AP primećuje da je objava novih sankcija usledila u vreme kada se američki državni sekretar Majk Pompeo nalazi u poseti Bejrutu, gde je pozvao libanske zvaničnike da suzbiju uticaj pokreta Hezbolah, koji ima podršku Irana.

Pomeo je rekao da je Hezbolah teroristička organizacija i da tom pokretu ne bi trebalo dozvoliti da određuje politiku zemlje niti da ima vlast, iako je prisutan u parlamentu i vladi Libana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: