Bregzit se odlaže

Evropski savet jednoglasno je doneo odluku da se povlačenje Velike Britanije iz Evropske unije odloži za 22. maj 2019. godine.

Izvor: Tanjug

Petak, 22.03.2019.

09:08

Bregzit se odlaže
Foto: Tanjug/AP/Frank Augstein

To se navodi u zaključcima dvodnevnog samita lidera EU koji je sinoć završen u Briselu.

Ovaj produžetak odobrilo je 27 članica EU pod uslovom da Donji dom britanskog parlamenta sledeće nedelje podrži Sporazum o povlačenju.

"Po drugom scenariju, ako Sporazum o povlačenju sledeće nedelje ne bude odobrio Donji dom, Evropski savet pristaje na odlaganje do 12. aprila 2019. godine i očekuje da Velika Britanija pre tog datuma Evropskom savetu predstavi naredne korake", izjavio je po završetku samita predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

On je ocenio da Velika Britanija i dalje ima mogućnost izbora između uređenog Bregzita (s dogovorom), Bregzita bez dogovora, dugog odlaganja Bregzita ili povlačenja člana 50, ali da EU ponavlja da više ne može biti pregovara o samom Sporazumu o povlačenju koji je dogovoren između Unije i Ujedinjenog Kraljevstva u novembru 2018.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao da je EU neumorno pregovarala o Sporazumu o povlačenju i da je učinila sve što je bilo u njenoj moći.

On kaže da se nada da će Sporazum biti usvojen u Donjem domu britanskog parlamenta. "Šta god se dogodi, mi smo spremni, uključujući i izostanak Sporazuma o povlačenju. Spremni smo i bili smo spremni još od 2017. godine", poručio je Junker.

Predsednik Evropskog saveta Tusk zaključio je da je dobar znak to što i u procesu izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU i dalje postoji "dosta otvorenih opcija", kao i činjenica da se i dalje nalaze načini kako da se "olakša proces" za obe strane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: