CG: Odbrana traži oslobađajuću presudu

Advokati odbrane na suđenju 14-članoj grupi optuženoj za pokušaj terorizma na dan izbora u Crnoj Gori zatražili su u završnoj reči oslobađajuću presudu.

Izvor: B92

Petak, 22.03.2019.

17:20

CG: Odbrana traži oslobađajuću presudu
Depositphotos/AlexanderMils

Advokati su ocenili da nisu predočeni materijalni dokazi koji ukazuju na postojanje kriminalnog plana.

Advokat Eduarda Šišmakova, jednog od dvojice ruskih državljana optuženih da su bili mozgovi operacije koja je navodno trebalo da svrgne prozapadnu vladu kako bi se osujetio prijem Crne Gore u NATO, Radonja Drakulović, zatražio je oslobađajuću presudu za sve okrivljene u tom postupku, prenosi Glas Amerike.

Navodeći da materijalni dokazi predočeni tokom postupka ukazuju na to da kriminalnog plana nije ni bilo, on je ocenio da je svedok saradnik tužilaštva Saša Sinđelić znao da se prisluškuje i da je njegov zadatak bio da "namesti" što više ljudi.

Drakulović je u završnoj reči rekao da je interesantno i to što je svedok saradnik uglavnom komunicirao preko otvorene veze a, kako je dodao "svaki građanin zna da članovi ozbiljne kriminalne organizacije komuniciraju putem šifrovanih poruka".

"Ja sam siguran da iza ovakvog amaterizma ne može stajati ni obična kriminalna organizacija, a kamoli obaveštajna služba kao što je ruska", naveo je advokat Drakulović. "Ko hoće da veruje da je ovo trebalo da se desi, može da poveruje i treba samo da zažmuri", dodao je.

Advokatica Zorica Drašković, pravna zastupnica Vladimira Popova, zatražila je oslobađajuću presudu za svog branjenika, ističući da je u postupku dokazano da nije izvršio krivična dela koja mu se stavljaju na teret, kao i da su u dokaznom postupku potvrđeni njeni navodi da optužnica ni u formalnom, ni u materijalno-pravnom smislu nije utemeljena.

Tužilaštvo je ranije u završnoj reči saopštilo da u celosti ostaje pri optužnici i zatražilo maksimalne kazne od 30 godina za dvojicu Rusa koji su označeni kao agenti ruske vojne obavještajne službe GRU. Oni su navodno isplanirali nasilje u Podgorici nakon izbora.

Strože kazne tužilac je zatražio za dvojicu nedostupnih srpskih nacionalista, Nemanju Ristića i Predraga Bogićevića, te lidera Demokratskog fronta, Andriju Mandića, dok je za Mandićevog kolegu Milana Kneževića predložena blaža kazna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ministarstvo donelo odluku: Zatvaraju se škole

Zbog toplotnog talasa u Bangladešu, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo osnovnog obrazovanja u toj zemlji saopštili su da će obrazovne ustanove biti zatvorene na sedam dana, zaključno sa 27. aprilom.

8:09

21.4.2024.

1 d

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

19 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: