Spor španskih vlasti i separatista zbog žutih traka

Spor između španskih vlasti i separatista u Kataloniji zbog žute trake, simbola protesta separatista, postaje sve veći problem pred predstojeće izbore u aprilu.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 21.03.2019.

00:30

Spor španskih vlasti i separatista zbog žutih traka
Foto: EPA-EFE/CHEMA MOYA

Katalonska vlada nije poslušala naređenje biračkog odbora Španije da sa javnih zgrada ukloni velike trake, koje pretstavljaju simbol protesta protiv zatvaranja i suđenja vođama separatističkog pokreta koji su 2017. godine pokušali da proglase nezavisnost, preneo je AP.

Trake su postale tačka sukoba između Katalonaca koji traže nezavisnost i onih koji žele da ostanu u Španiji.

Dok separatisti, širom Katalonije vezuju trake za klupe i saobraćajne znakove, neistomišljenici ih uklanjaju Te protestne trake su pred predstojeće izbore postale glavni izvor sukoba.

Regionalni predsednik Katalonije Kvim Tora, koji uvek nosi traku na reveru, branio se time da nije moguće skinuti sve trake do utorka koji je dat kao krajnji rok.

Izborni odbor koji sa druge strane kaže da su trake neprihvatljivo sredstvo političke propagande odbio je Torin zahtev za dužim rokom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: