KiM: 200.000 ilegalnog oružja, 500 zahteva za legalizaciju

Procenjuje se da na teritoriji Kosova ima 200.000 komada oružja u ilegalnom posedu.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 21.03.2019.

17:16

KiM: 200.000 ilegalnog oružja, 500 zahteva za legalizaciju
EPA-EFE/STEFAN POSTLES AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Od decembra do sada je nadležnim službama stiglo samo 500 zahteva za njihovu legalizaciju.

Još tri meseca je ostalo do isteka roka za legalizaciju ilegalnog oružja, a zamenik kosovskog ministra unutrašnjih poslova, Izmi Zeka, izjavio je za prištinski Ekpres da je veliki broj ilegalnog oružja na Kosovu posledica nepoverenja u institucije i napetih odnosa između Kosova i Srbije.

Svi građani koji poseduju ilegalno oružje imaju priliku da do juna ove godine podnesu zahtev za legalizaciju, a odluku o tome donelo je MInistarstvo unutrašnjih poslova.

Zeka kaže da je činjenica da postojanje oko 200.000 komada ilegalnog oružja u posedu građana predstavlja pretnju pre svega po nihovu bezbednost.

"Trenutno je više od 500 zahteva za legalizaciju oružja upućeno MUP-u, a procenjuje se da će do kraja ove kampanje biti legalizovano oko 1.300 do 1.400 komada oružja", dodao je Zeka koj kaže da je to malo i da bi on želeo da na Kosovu nema ilegalnog oružja.

Smatra da je razlog za postojanje toliko velikog broja ilegalnog oružja u posedu građana nedostatak kredibiliteta prištinskih institucija i permanentni, kako kaže, napeti odnosi Beograda i Prištine.

Inače, građani koji poseduju ilegalno oružje mogu biti kažnjeni sa novčanom kaznom od 7.500 evra ili zatvorskom kaznom u trajanju do pet godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: