Paraćin: Uhapšena dvojica zbog utaje poreza i pranja novca

Paraćin -- Uhapšena su dva odgovorna lica privrednih društava iz Paraćina zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično delo poreske utaje u iznosu od 974.300 dinara

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

Oni su uhapšeni u koordiniranoj akciji inspektora Poreske policije i Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, a po nalogu zamenika Višeg javnog tužioca u Kraljevu.

Sumnjiče se da su učinili krivična dela pranje novca i zloupotreba položaja odgovornog lica i pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 8,8 miliona dinara.

Jedno od odgovornih lica je od juna do kraja novembra 2018. godine lažno prikazao nabavku dobara od tri privredna društva u iznosu od 6,9 miliona dinara i na taj način neosnovano iskoristio pravo na prethodno plaćeni porez u iznosu od 974.300 dinara, saopštila je Poreska uprava.

Zatim su, uz sačinjavanje lažnih računa, uplatili iznos od 6,2 miliona dinara privrednim društvima čija su odgovorna lica potom podizala novac i vraćala ga osumnjičenima, zadržavajući deo novca za sebe.

Pored dva osumnjičena, kojima je određena mera zadržavanja do 48 sati, krivična prijava je podneta protiv još četiri odgovorna lica privrednih subjekata, navodi se u saopštenju.

strana 1 od 97 idi na stranu