Poslanici traže reagovanje države

Poslanica Srpske radikalne stranke (SRS) Natašu Jovanović pitala je najviše državne organe šta će preduzeti “povodom sramne presude Radovanu Karadžiću”.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 21.03.2019.

08:02

Poslanici traže reagovanje države
Foto: Thinkstock

Ona je u Skupštini Srbije, pitanje postavila predsedniku Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić i ministarki pravde Neli Kuburović.

Presuda, prema njenoj oceni, predstavlja kontinuitet “antisrpskog Haškog tribunala u satanizaciji srpskog naroda i pokušaj da se nametne krivica i odgovornost za sva dešavanja u RS”.

Ona je sve nazvala “montiranim političkim procesom” u kojem su “izvršeni nalozi NATO-a i zapadnih sila” i istakla da je Srbima u Haškom tribunalu izrečeno preko 1000 godina zatvorske kazne. Takođe je istakla da genocida u Srebrenici nije bilo i da dodala da će istorija to i dokazati.

“Srbija mora odmah da reaguje, i predsednik, i premijer, i ministar pravde, jer mi to ne možemo da ostavimo u nasleđe budućim generacijama. Moramo da govorimo da je sloboda srpskog naroda u RS neprikosnovena. Karadižć i rukovodstvo RS su dali sve od sebe da srpski narod dobije slobodu”, rekla je Jovanović.

Poslanici su posle postavljanja pitanja prešli na raspravu o Predlogu zakona o finansiranju Vojvodine i Predlogu rezolucije o Vojvodini koji su podneli poslanici LSV. Vlada Srbije odbila je oba predložena rešenja, a nadležni skuštinski odbor je ocenio da je rezolucija neustavna.

Predsednik LSV Nenad Čanak rekao je na sednici da predloženim rešenjima niko ne poriče neodvojivost Vojvodine od Srbije, kao i da Vojvodina ne može biti nezavisna država.

Čanak je kazao i da bi Srbija, usvajanjem Zakona o finansiranju Vojvodine, izašla iz nepravnog i antiustavnog položaja u kome se nalazi u odnosu na Vojvodinu s obzirom da, prema Ustavu, budžet Vojvodine iznose sedam odsto republičkog budžeta i to je trebalo urediti do 2008.godine.

Podršku zakonu o finansiranju Vojvodine jedino su juče najavili poslanici Saveza Vojvođanskih Mađara (SVM), dok su SNS, SPS i SRS rekli da je predlog neprihvatljiv i da neće glasati za njega.

Poslanici iz Saveza za Srbiju, kao i pojedini samostalni poslanici nastavili su bojkot Skupštine Srbije i nisu prisustvovali jučerašnjoj plenumskoj raspravi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: