"Turci su saveznici Islamske države"

Predsednik Češke Miloš Zeman optužio je turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da islamizacijom Turske približava zemlju islamskim radikalima .

Izvor: Beta

Sreda, 20.03.2019.

09:25

Foto: EPA-EFE/ Martin Divisek

On je dodao da je Turska time što je, kako je rekao, posredovala u izvozu nafte iz Islamske države postala faktički njen saveznik.

"Zašto napadaju Kurde? Pa zato što su (Turci) faktički saveznici Islamske države. Znači, iako je članica NATO i želi u Evropsku uniju, iako je malo verovatno da će u nju biti primljeni, ima informacija da je u vreme kada je Islamska država okupirala veliki deo Sirije i Iraka Turska bila ta koja je posredovala u nekim logističkim operacijama snabdevanja Islamske države. Konkretno u izvozu nafte", kazao je predsednik Zeman u utorak tokom obilaska Karlovarskog regiona.

Češki mediji javljaju danas da je Zeman izjavio da turski predsednik Erdogan igra na islamizaciju Turske.

"To više nije ona sekularna država Ataturka, već je to pre država koja ispoveda islamsku ideologiju. A iz toga logično proizilazi da je bliska islamskim radikalima iz čega logično proizilazi da napada Kurde", kazao je Zeman u susretu sa meštanima tog regiona na zapadu Češke.

Prethodno je turski predsednik na mitingu pred regionalne izbore u Turskoj pokazao inserte iz snimka terorističkog napada na muslimanske vernike u džamiji u Krajstčerču na Novom Zelandu kao ilustraciju porasta islamofobije i napada na islam i oštro zamerio što se taj napad ne naziva hrišćanskim terorizmom, kada se već u javnosti teroristički napadi koje su izveli muslimani označavaju kao "islamski terorizam".

Predsednik Zeman je takođe odgovarajući na pitanja građana preporučio decentralizaciju kao rešenje krize u Ukrajini zato što, kako je kazao, Ukrajinci i građani Ukrajine koji govore ruski ne podnose baš jedni druge.

"Razumno rešenje je uključeno u sporazume iz Minska ali nažalost niko se njime ne rukovodi, a to su izmene Ustava Ukrajine. Znači, konkretno decentralizacija Ukrajine da ne samo regioni ruskog govornog područja već svi regioni dobiju veću samostalnost", rekao je češki predsednik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: