Đurić: Dalje ruke od Univerziteta u Prištini

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić poručio je danas da je Prištinski univerzitet sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici bio i biće u srpskom obrazovnom sistemu.

Izvor: Beta

Sreda, 20.03.2019.

16:39

Đurić: Dalje ruke od Univerziteta u Prištini
Foto: TANJUG / DIMITRIJE GOLL

Đurić je poručio kosovskim institucijama da je Prištinski univerzitet stub srpskog opstanka na Kosovu.

"Zato privremenim institucijama samouprave u Prištini poručujem: 'Dalje ruke od našeg Univerziteta, jer on se ne otima već se na njemu stiče znanje!'

Prištinski univerzitet sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici je deo Evropske asocijacije univerziteta i sa blizu 8.000 aktivnih studenata bio je i ostaje stub srpskog opstanka na Kosovu i Metohiji", naveo je Đurić u saopštenju.

Domaći mediji javili su ranije da vlasti u Prištini planiraju da usvajanjem novih zakona ugase srpski sistem obrazovanja na Kosovu i, kako se navodi, "otmu" Prištinski univerzitet sa privremenim sedištem u severnom delu Kosovske Mitrovice, koji sada radi u okviru srpskih zakona.

Đurić je naveo da je svaki napad na sadašnji status tog Univerziteta napad na elementarna prava srpskog naroda i akt agresivne samovolje koji za cilj ima otežavanje opstanka Srba na Kosovu.

"Prištinski univerzitet je, podsetiću, svojevremeno i osnovan kao ogranak Beogradskog univerziteta, i danas je jedina visokoškolska ustanova sa nastavom na srpskom na Kosovu", naveo je Đurić.

Rektor Univerziteta u Prištni Rade Grbić upozorio je na najavu kosovskih vlasti da toj visokoškolskoj instituciji, privremeno izmeštenoj u Kosovsku Mitrovicu, promeni status i ocenio da ta namera predstavlja pokušaj asimilacije Srba u pokrajini i gušenja njihovih osnovnih ljudskih prava.

"Naš univerzitet će zahvaljujući snažnoj podršci predsednika Srbije Aleskandra Vučića, vlade, ministra prosvete Mladena Šarčevića i Kancelarije za KiM ostati stub opstanka Srba na Kosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju Prištinskog univerziteta.

Rektor podseća da je taj univerzitet decenijama bio i ostao oslonac srpskog naroda i srpske države na prostoru pokrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: