"Nisam optimista, postoji mogućnost da mu povećaju kaznu"

Advokat Toma Fila izjavio je, uoči izricanja pravosnažne presude nekadašnjem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, da nije optimista.

Izvor: B92

Sreda, 20.03.2019.

11:13

Foto: EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN / POOL

“Po prirodi nisam optimista. Postoji mogućnost da mu povećaju kaznu”, rekao je Fila za TV Prvu govoreći o presudi koju će danas izreći Žalbeno veće Rezidualnog mehanizma u Hagu.

Karadžić je 24. marta 2016. prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora, ali su se na tu odluku žalili i tužilaštvo i odbrana. Njemu je tada pripisana krivica za deset od 11 tačaka optužnice.

Fila je precizirao da je Karadžić optužen za jedan genocid, po pet pet tačaka za zločin protiv čovečnosti, četiri tačke optužnice se odnose na povrede pravila i običaja ratovanja i tri udružena zločinačka poduhvata. Na teret mu se, kako navodi, stavlja i bombardovanje Sarajeva, proterivanje stanovništva iz Srebrenice, uzimanje talaca,

Kako je rekao, osuđen je po svim tačkama, osim jedne koja je ključna – po tački za genocid u opštinama Bratunac, Brčko, Foča, Ključ, Kotor, Varoš, Prijedor, Sanski Most, Višegrad, Vlasenica, Zvornik.

"Jedina dobra stvar je što nema (sudije) Teodora Merona. Želja tužioca je bila da pokaže da nije samo u Srebrenici bilo genocida. Ovo pitanje ukoliko bude ostalo i tužilac uspe da mi budemo genocidni narod za celu BiH, kazna će mu biti doživotna robija“, istakao je Fila.

Opširnije u video-prilogu:
U svim gradovima Federacije BiH i u pojedinim opštinama Republike Srpske, u kojima žive Bošnjaci, sa velikim ocekivanjem i nestrpljenjem se iščekuje izricanje drugostepene presude haškom osuđeniku Radovanu Karadžiću, kojeg federalni mediji bez izuzetka nazivaju "krvnikom" i "ratnim zločincem".

U Republici Srpskoj, s druge strane, vlada uzdržanost, a očekivanja su da će petočlano sudsko vece u Hagu doneti pravicnu odluku.

Ukoliko drugostepeno Vece dokaze bude sagledalo sa pravnog stanovišta, a ne politickog, odbrana se nada povoljnijoj presudi, rekao je Goran Petronijevic, clan tima odbrane Radovana Karadžica.

Manje od dva sata pre početka izricanja drugostepene presude Radovanu Karadžiću u razgovoru za Klix.ba preživele žrtve poslednjeg rata kazale su da očekuju doživotnu kaznu te da će Haški sud položiti ispit, kako tvrde, uprkos pritiscima.

Mehmed Smajić, izveštač Dojče velea sa lica mesta, za ovaj sarajevski poral javio je da su se pred Haškim tribualom od ranog jutra počeli okupljati članovi udruženja žrtava rata koji su prešli dug put kako bi, kaže, dočekali izricanje presude.

Neki će biti ispred suda, a neki unutra, javio je Smajić.

Prvostepenom presudom Karadžić je pre tri godine osuđen na 40 godina zatvora, a osuđen je za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata, terorisanje Sarajeva, uzimanje UN-ovih pripadnika za taoce... Takođe je nepravosnažno oslobođen krivice za genocid 1992. godine u sedam opština u BiH, podseća ovaj medij.

Fikret Alić od Haškog tribunala očekuje da donese presudu koja bi, kako kaže, donekle zadovoljila žrtve i sve koji su stradali u poslednjem ratu.

"Ako (Karadžić) bude osuđen pravedno, zaustavićemo krvoproliće u čitavom svetu. Haški tribunal ima šansu da zavlada mir u svetu", kazao je Alić i dodao da je "za gradnju suživota potrebna pravedna kazna kako se nikada više ne bi ponovili zločini kakav je on preživio".

Iz Organizacije porodica "šehida" (palih boraca) i zarobljenih i nestalih osoba Vrbanja iz Kotor Varoši kazali su da očekuju doživotnu zatvorsku kaznu te da će sud danas imati priliku da položi ispit.

"Ako je sud pravde, očekujemo da će ga osuditi kako je zaslužio jer je počinio najveći zločin nakon Drugog svetskog rata", naveli su.

Kadefa je uHag stigla iz Bratunca u ime Udruženja žena Podrinja, a u ratu je, kako navodi, izgubila više od 20 članova porodice.

"Ovo je istorijski dan za sve žrtve i za BiH. Očekujemo doživotnu kaznu i nadamo se da sud neće podleći nikakvim pritiscima i da će doneti pravednu kaznu. Verujemo u sud i pravdu. Nadamo se da će pravda biti zadovoljena, ne samo za genocid u Srebrenici, već i za sve ostale žrtve", rekla je Kadefa.

Tri godine nakon izricanja prvostepene presude, Haški tribunal ce saopštiti drugostepenu presudu, prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžicu.

U martu 2016. Haški tribunal je osudio Karadžica na 40 godina zatvora, a na tu presudu žalila se i odbrana i tužilaštvo.

Sudenje Karadžiću je po obimu i komplektnosti prakticno, bez presedana u Haškom tribunalu. Celi postupak traje duže od 10 godina, podseća RTRS, koje će sat vremena pre početka izricanja presude emitovati specijalnu emisiju.

Radovan Karadžic je, navode, uhapšen 2008. a vec u oktobru 2009. je pocelo sudenje. Proces je, u najmanju ruku bio kontroverzan. Odbrana je, tokom postupka, više od 180 puta upozorila Sud na kršenje Poslovnika od strane Tužilaštva, odnosno na prikrivanje dokaza koji idu u korist optuženog.

U periodu izmedu dve presude, Odbrana je izvojevala jednu pobedu. Zbog sumnje na mogucu pristrasnost, iz sudskog veca je izuzet sudija Teodor Meron, a umesto njega je došao Portugalac Ivo Rosi.

Odbrana ocekuje objektivnije odlucivanje i drugaciju atmosferu od one koja ih je pratila tokom citavog pretresa. Ukoliko drugostepeno vece bude dokaze sagledalo sa pravnog stanovišta, a ne politickog, odbrana se nada oslobadajucoj presudi.

"Ukoliko sudije mehanizma budu sagledale u potpunosti svo cinjenicno stanje i sve dokaze koji su prezentirani Sudu i koji su izvedeni u toku prvostepenog postupka mi ocekujemo daleko povoljniju presudu u odnosu na predsednika Karadžica", rekao je za advokat Goran Petronijevic, clan tima odbrane Radovana Karadžica.

Clan tima odbrane Radovana Karadžica Milomir Savcic smatra da postoji desetine slucajeva gde nisu blagovremeno obelodanjeni oslobadajuci dokumenti.

"Koliko je još toga što mi ne znamo, cime raspolaže tužilaštvo ili neka druga strana koja možda formalno nije u postupku ali upravlja postupkom, onda se zaista ne može govoriti o potpuno korektnom i fer postupku", rekao je Savčić.

Kao nekorektan postupak tumaci se i poziv srpskim NVO, da zajedno sa bošnjackim prate izricanje drugostepene presude Karadžicu u sarajevskoj Vecnici.

"Pozivanje da prisustvuju presudi Radovana Karadžica smatramo jednim velikim licemerstvom još uvek Bošnjaka i njihovih predstavnika", rekao je predsednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukic, prenela je RTRS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: