Tramp želi da Brazil postane član NATO

Američki predsednik Donald Tramp sastao se sa novim brazilskim desničarskim predsednikom Žairom Bolsonarom, koji se nalazi u višednevnoj poseti SAD.

Izvor: Tanjug

Utorak, 19.03.2019.

22:55

Tramp želi da Brazil postane član NATO
EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Očekuje se da će dvojica lidera razgovarati o mnogim pitanjima, uključujući proširenje trgovinskih odnosa, povećanje ulaganja privatnog sektora SAD-a u Brazil kao i rešavanje trenutne političke krize u Venecueli.

Tramp je pre sastanka u Beloj kući pohvalio Bolsonara rekavši da ga mnogi nazivaju "Trampom Južne Amerike" te ocenivši da je on već učinio "izvanredan posao", prenosi AP.

Američki predsednik je rekao i da je predsednik Bolsonaro vodio neverovatnu kampanju, a da je on počašćen što su tu kampanju mnogi upoređivali s njegovom kampanjom iz 2016.

Tramp je takođe naglasio da podržava napore Brazila da se pridruži Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i poručio da SAD veoma snažno podržavaju napore Brazila da osnaži veze sa NATO.

"Mi jako, jako ozbiljno razmatramo to, bilo da je reč o NATO ili o nečem drugom što je povezano sa Alijansom", objasnio je Tramp novinarima, naglasivši da je odnos između dve zemlje bolji nego ikad.

Boslonaro je uzvratio da se divi Trampu i dodao da je siguran da će njih dvojica raditi zajedničkim interesima.

"Baš kao što Tramp želi da ima snažnu Ameriku, ja želim da imam snažni Brazil'', rekao je Bolsonaro.

On je pokušao da istakne svoj proamerički stav tvitom koji je postavio odmah po dolasku u SAD.

"Prvi put posle dužeg vremena, proamerički brazilski predsednik stiže u Vašington", napisao je Bolsonaro i dodao da je to početak partnerstva usmerenog na slobodu i prosperitet, "nešto što smo svi mi Brazilci već dugo želeli''.

Brazilski predsednik, koji je stigao u zemlju s nekoliko ministara, a u cilju širenja trgovinske i diplomatske saradnje između dve najveće ekonomije zapadne hemisfere, takođe je u ponedeljak posetio sedište CIA-e u Lengliju u Virdžiniji.

Sin Bolsonara, Eduardo, brazilski poslanik koji prati oca na prvom bilateralnom putovanju u inostranstvo, opisao je CIA kao "jednu od najuglednijih obaveštajnih agencija u svetu" u tvitu koji će verovatno izazvati reakcije u Brazilu, gde se na SAD i njene špijunske agencije poslednjih godina nije blagonaklono gledalo.

Dve zemlje potpisale su već tokom ove posete nekoliko bilateralnih sporazuma, uključujući i onaj koji omogućava Sjedinjenim Državama da koriste kosmodrom Alkantara na severoistoku Brazila za svoje satelite, a Brazil je najavio ukidanje viznog režima za američke turiste koji posećuju zemlju.

Brazil traži pomoć od SAD u naporima da se pridruži OECD i proširi trgovinu. Očekuje se da će i Venecuela biti predmet diskusije, pošto je Bolsonarol, kao i Tramp žestoki kritičar socijalističkog predsednika Venecuele Nikolasa Madura, a dve zemlje priznaju Huana Gvaida kao privremenog presednika Venecuele, naglašava agencija.

Podrška za ulazak u NATO

EPA-EFE/JIM LO SCALZO
Američki predsednik Donald Trump je u Vašingtonu snažno podržao brazilskog predsednika Žaira Bolsonara i pomenuo mogućnost ulaska Brazila u NATO.

"Imam nameru da dam Brazilu status vodećeg saveznika koji nije član NATO ili moguće da on postane i saveznik član NATO," rekao je Tramp u Beloj kući na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Boslonarom.

Tramp je rekao da bi se time znatno ojačala bezbednost i saradnja između dve zemlje.

Ranije na razgovorima u Ovalnoj sobi Tramp je rekao da je naklonjen tome da podrži ulazak Brazila u NATO obzirom na sadašnje odnose između dve zemlje i posebno njegove odnose sa Bolsonarom. NATO formiran početkom hladnog rata postao je glavna organizacija zajedničke odbrane sa 29 zemalja članica u Evropi i Severnoj Americi.

Posle 12 zemalja osnivača (SAD, Belgija, Kanada, Danska, Francuska, Velika Britanija, Island, Italija, Luksemburg, Norveška, Holandija, Portugal) u Alijansu su prvo još ušle tokom sedam godina Grčka, Turska, Nemačka, Španija, Poljska, Mađarska i Češka. U martu 2014. drugi talas od sedam istočnoevropskih zemalja pridružio se Alijansi (Litvanija, Letonija, Estonija, Slovačka, Slovenija, Bugarska i Rumunija).

U 2010. godini su u Alijansu ušle Albanija i Hrvatska i poslednja je ušla Crna Gora 2017. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: