Nemački ambasador poziva Prištinu da ukine takse

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je da ta zemlja snažno podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU i pozvao Prištinu da ukine takse.

Izvor: Tanjug

Utorak, 19.03.2019.

12:47

Nemački ambasador poziva Prištinu da ukine takse
FOTO TANJUG/ TANJA VALIC

Šib je za časopis "Diplomacy and Commerce" rekao da očekuje da format dijaloga ostane nepromenjen i da njegov rezultat mora da bude sporazum koji će biti sveobuhvatan, prihvatljiv za obe strane i primenljiv.

"Sporazum mora biti zasnovan na principima multietničnosti, osigurati prava manjina i demokratske standarde i doprineti regionalnoj stabilnosti", istakao je Šib.

Ambasador je pozdravio napredak koji je do sada postignut u dijalogu, poput slobode kretanja, međusobnog priznavanja diploma, kao i napredak u oblasti telekomunikacija i pravosuđa, što je, navodi, poboljšalo životni standard i Srba i Albanaca.

Dodao je da Beograd i Priština, da bi se postigla takva rešenja, moraju da sednu i da pregovaraju.

"Nadamo se da će se dijalog nastaviti. Zato ohrabrujemo kosovske vlasti da ukinu tarife koje krše i pravila CEFTA sporazuma. I ohrabrujemo obe strane da se suzdrže od dela koja bi mogla dodatno da ugroze dijalog", rekao je Šib.

Kako je naveo, nemačka vlada snažno se zalaže za evropske integracije Srbije i celog Zapadnog Balkana, ali je istakao da proces pristupanja zavisi od reformi i da određeni uslovi moraju biti ispunjeni.

"Ti uslovi su dobro poznati. Reforme u oblasti vladavine prava su jasan prioritet. Govorimo o reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije, boljim uslovima za rad novinara i dobrim zakonima koji štite građane. Što je više ovih reformi sprovedeno, više će poglavlja biti otvoreno", istakao je Šib i ocenio da je primećen napredak.

On je podsetio da je normalizacija odnosa sa Prištinom još jedan uslov za pristupanje Srbije EU.

Nemački ambasador je govorio i o nemačkim investicijama u Srbiji i preneo rezultate ankete po kojoj bi 85 odsto kompanija ponovo investiralo u Srbiju.

Naveo je da su kvalifikacije i motivacija srpskih radnika primećene, ali da kompanije vide prostor za poboljšanje u određenim oblastima, poput borbe protiv korupcije, pravne sigurnosti i javnih nabavki.

"To pokazuje koliko je važan napredak u oblasti vladavine prava i za naše ekonomske odnose", istakao je Šib. On je rekao da vidi jasnu perspektivu za dalje nemačke investicije i da će raditi na postizanju tog cilja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: