Dodik: Nemoguće je da su samo Srbi krivi

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio da ne veruje u ispravnost Haškog suda jer smatra da nije obezbedio osnovu za pomirenje.

Izvor: Beta

Utorak, 19.03.2019.

10:40

Dodik: Nemoguće je da su samo Srbi krivi
EPA/GEORG HOCHMUTH

Dodik je rekao da u Republici Srpskoj (RS) nemaju poverenje u Haški sud, koji bi sutra trebalo da izrekne drugostepenu presudu njenom nekadašnjem predsedniku Radovanu Karadžiću, ali da ipak on "negde veruje da je moguće da pobedi neka pravda".

"Da li je Karadžić doneo neku odluku da se negde napadnu civili? - Nije", rekao je Dodik, gostujući u Dnevniku TV Pink, dodajući da optužba o komandnoj odgovornosti izgleda važi samo za Srbe.

On je naveo da je "nepoverenje u Haški sud" u Republici Srpskoj samo ojačano time što se čuje da su nestali, sklonjeni neki dokazi.

"Lično ne verujem u ispravnost tog suda, nije ispunio svoju misiju da svojim odlukama obezbedi osnovu za pomirenje", rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, nemoguće je da je samo jedna strana kriva.

"Optuženo je političko i vojno rukovodstvo RS a ratni komandant Srebrenice Naser Orić, o čijim su zverstvima snimani filmovi, je oslobođen", rekao je Dodik. Upad u RTS nedopustiva stvar

Dodik je ocenio da je upad grupe demonstranata predvođenih opozicionim liderima u zgradu Radio-televizije Srbije ozbiljna je i nedopustiva stvar, da su oni koji su to učinili su najveći gubitnici, a time se takođe šalje i loša slika u svet koja može da našteti Srbiji u rešavanju važnih nacionalnih pitanja

"Postoji neka vrsta pomodarstva da se bezgranično šeta i tako pokazuju građanski stavovi. Koliko razumem, ovde u Srbiji to nije bio problem, problem je kada se to pretvori u nasilje. Srbija nije zabranjivala šetnju kao demokratski izraz, koliko god to bilo pomalo iritantno", rekao je Dodik za TV Pink.

Kako je ocenio, upad demonstranata u javni servis Srbije, ozbiljna je stvar.

"Ako tako pokazujete pretenziju ka nasilju, onda ste u problemu, i oni koji su to učinili najveći su gubitnici", rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, kada se upadne u zgradu nacionalne televizije, onda se tu ostaje i ne izlazi, a oni koji su to učinili očigledno nisu imali snagu da to sprovedu.

"Nas zanima snaga Srbije, a ona se ne stiče tako, i time se ne šalje u svet prava slika, tim scenama nasilja kad uđete i blokirate neke od institucija... Mislim da je to neprihvatljivo i najveća šteta za one koje su to organizovali", rekao je Dodik.

Dodao je da Srbiji nije potrebna ta vrsta slike, niti dešavanja posebno sada kada je u fokusu nacionalno pitanje u vezi s Kosovom i Metohijom. Treba, kaže, imati u vidu da postoje i oni koji žele da iskoriste takva dešavanja i smanje pregovaračku snagu Srbije. Srpska strana u Sarajevu nikada nije bila jača

Dodik je rekao da se očekivalo da proces formiranja vlasti u BiH bude završen do kraja marta.

"U oktobru su održani izbori i na bazi toga još nije formirana vlast u Bosni i Hercegovini. Bošnjaci nemaju dovoljno stabilnu većinu kakvu bi želeli, dok su Srbi i Hrvati, s druge strane, napravili politicku reprezentaciju u skladu sa Ustavom i bili smo spremni još pre Nove godine da formiramo vlast, ali bošnjacko-muslimanska strana nije", rekao je Dodik.

On je ukazao da to traje već neko vreme i da je postalo poprilično zamorno.

"Mi u Banjaluci smo još pre Nove godine formirali vlast i parlament, doneli budžet i sve fukcioniše, a na nivou BiH nije donet ni budžet. Očekivao sam da će biti do kraja marta. Na nivou BiH je nemoguće napraviti koaliciju. Izborima je sve rešeno, samo treba da se sastanemo", objasnio je Dodik.

Prema njegovim rečima, srpska strana u Sarajevu nikada nije bila jača i Banjaluka je sada ta koja odreduje politiku. Ne prihvatamo ulazak u NATO

Govoreći o prbižavanju BiH tom vojnom savezu, na čemu insistira bošnjačka strana, zbog čega i blokira formiranje vlasti, Dodik je podsetio da je RS donela odluku da se kreće putem vojne neutralnosti.

"Ne prihvatamo ulazak u NATO. U uslovima kada je svet polarizovan, kada je oslabljena snaga medunarodnog faktora i kada smo došli u poziciju da možemo da odlučujemo kako mi hoćemo, mi smo rekli da ne idemo u NATO", rekao je Dodik.

Istovremeno, drugi deo BiH, Federcija BiH, to želi, dodao je.

"NATO je bombarodovao naše položaje, bacao osiromašeni uranijum, mnogo je ljudi stradalo, i kao i Srbija, još se oporavljamo", napomenuo je Dodik.

Odluke nema ako je svi ne prihvataju, naglasio je Dodik, i dodao da RS ne želi NATO granicu na Drini i ulazak u NATO, imajući u vidu i da je Srbija vojno neutralna. Teroristički napad iskorišćen da se okleveta Srbija

Govoreći o terorističkom napadu na Novom Zelandu, predsednik RS rekao je da niko normalan ne može da podrži nasilje poput terorističkog napada koji se pre nekoliko dana desio, ali da politizacija koja u kontekst ovo događaja stavlja Srbiju, uvek pokrije takve stravičnosti događaja.

On je naveo da je potpuno jasno da napadač nema nikakve veze sa Srbima i ovim prostorom.

Dodik je za TV Pink rekao da se u medijskom i delu političkog prostora ističe da je navodno terorista bio inspirisan, likovima iz srpske istorije. On je naveo da se neke druge stvari ignorišu, poput navoda da je između ostalog, bio inspirisan i delovanjem samog američkog predsednika Donalda Trampa.

"Niko ne kaže da bi možda to trebalo da se pripiše napadaču, to se ignoriše", rekao je Dodik.

On je naveo da su u ovom slučaju mnogi potrčali da dokažu i oklevetaju Srbiju i stave je u negativan kontekst.

"Niko normalan ne može ovakvo nasilje da podrži i svako to osuđuje i odbacuje, ali politizacija uvek pokrije takve stravičnosti događaja i postupaka", rekao je Dodik. "S druge strane, imate bliske komšije koje vam rade o glavi i koji su kao stražari uvek tu u nastojanju da iznađu nešto što vama ne ide u prilog", rekao je Dodik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: