Turska počela operaciju protiv Kurda

Turska je objavila početak vojne operacije protiv kurdskih pobunjenika duž tursko-iranske granice.

Izvor: Beta/AP

Ponedeljak, 18.03.2019.

20:23

Turska počela operaciju protiv Kurda
Foto: Gettyimages

Ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu rekao je da je operacija protiv Radničke partije Kurdistana (PKK) počela i opisao je kao zajedničku akciju s iranskim snagama.

Međutim, iranska državna agencija je citirala neimenovanog vojnog zvaničnika koji je naveo da iranske trupe nisu angažovane.

PKK više od tri decenije vodi oružanu pobunu u Turskoj i Ankara i njeni zapadni saveznici je smatraju terorističkom organizacijom.

Turska redovno izvodi vazdušne napade na baze PKK u severnom Iraku i pojačala je akcije protiv te grupe i njenih navodnih pristalica posle propasti mirovnog procesa 2015.

U Iranu je 2004. osnovana Partija slobodnog života Kurdistana, povezana s PKK, da bi se borila za autonomiju Kurda u Iranu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: