NATO pozvao Rusiju da vrati Ukrajini kontrolu nad Krimom

Severnoatlanstki savet povodom, kako navode petogodišnjice aneksije Krima od strane Rusije, u saopštenju ocenjuje da je u pitanju kršenje međunarodnog prava.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.03.2019.

14:40

NATO pozvao Rusiju da vrati Ukrajini kontrolu nad Krimom
EPA-EFE Toms Kalnins

Navodi se i da je to veliki izazov za evroatlantsku sigurnost.

Snažno osuđujemo ovaj čin koji ne priznajemo niti ćemo ga priznati. Pozivamo Rusiju da Ukrajini vrati kontrolu nad Krimom”, stoji u saopštenju Severnoatlantskog saveta.

NATO članice su potvrdile svoju punu posvećenost suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine ”unutar međunarodno priznatih granica i teritorijalnih voda”.

Krim je teritorija Ukrajine”, navodi se u saopštenju.

Severnoatlanstki savet je izrazio i duboku zabrinutost zbog kršenja ljudskih prva koje ”de facto ruske vlasti na ilegalno prisvojenom Krimu”, sprovode protiv Ukrajinaca, Krimskih Tatara i propadnika lokalnih zajednica.

”NATO poziva Rusiju da odmah prekine sa svim oblicima nasilja i zloupotreba na nelegalno prisvojenom Krimu, da pusti ukrajinske političke zatvorenike i taoce i dozvoli međunarodnim posmatračkim organizacijama pristup Krimu”, poruka je je Severnoatlanstkog saveta.

U saopštenu povodom petogodišnjice aneksije Krima NATO osuđuje Rusiju i zbog jačanja vojnih kapaciteta na Krimu.

Ukazuje se da takve akcije vode daljoj militarizaciji regiona Crnog mora.

Severnoatlanstski savet ponavlja i osudu ”neopravdanog korišćenja vojne sile ”protiv ukrajinske mornarice u Azovskom moru i Kerčkom zalivu.

”U skladu sa Rezolucijiom UN od 17. decembra 2018. pozivamo Rusiju da bezuslovno oslobodi ukrajinske mornare, vrati brodove i povinuje se međunarodnim obavezama u cilju obezbeđivanja slobodne plovidbe i neopmetanog pristupa ukrajinskim lukama u Azovskom moru”, navode u NATO.

Severnoatlanstki savet zaključuje da se odnosi sa Rusijom ne mogu vratiti ”u normalu” sve dok ne dođe do jasne i konstruktivne promene ruskih akcija koje bi, navodi NATO, pokazale usklađenost sa međunardnim zakonom, obavezama i odgovornostima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: