Slovačka: Čaputova dobila prvi krug predsedničkih izbora

Zuzana Čaputova dobila je prvi krug predsedničkih izbora u Slovačkoj osvojivši 40,5 odsto glasova, dok je njen suparnik Maroš Šefčovič osvojio 18,7 procenata.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 17.03.2019.

09:02

Slovačka: Čaputova dobila prvi krug predsedničkih izbora
Foto: Tanjug/AP/Petr David Josek

Pošto nijedan kandidat nije osvojio natpolovičnu većinu glasova, njih dvoje će ići u drugi krug izbora koji će biti održan 30. marta, javio je Rojters.

Čaputova je advokat s malo političkog iskustva, inače, aktivistkinja za zaštitu životne sredine i žestoka kritičarka vlade, navodi AP.

Ona se zalaže za prava homoseksualaca i protivi se zabrani abortusa.

Maroš Šefčovič, potpredsednik Evropske komisije, iskusni je političar koga podržava vladajuća stranka Smer-SD, prenosi AP.

Odlazeći predsednik Slovačke Andrej Kiska, liberalni biznismen koji se ne slaže s vladom i koji se neće kandidovati za drugi mandat, podržao je Čaputovu.

Slovački predsednik ima po ustavu više protokolarnu ulogu, ratifikuje međunarodne sporazume i imenuje najviše sudije, uključujući predsednika Vrhovnog suda, a i vrhovni je komandant oružanih snaga i ima pravo veta.

Ukupno 13 kandidata učestvovalo je na izborima za petog po redu predsednika Slovačke od sticanja samostalnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: