Slovaci biraju predsednika

U Slovačkoj se danas održavaju predsednički izbori, a prema anketama, među 13 kandidata vode Zuzana Čaputova i Maroš Šefčovič.

Izvor: Tanjug

Subota, 16.03.2019.

11:00

Slovaci biraju predsednika
Ilustracija: Thinkstock

Čaputova je advokat s malo političkog iskustva, inače, aktivistkinja za zaštitu životne sredine i žestoka kritičarka vlade, navodi AP.

Ona se zalaže za prava homoseksualaca i protivi se zabrani abortusa.

Maroš Šfčovič, potpredsednik Evropske komisije, iskusni je političar koga podržava vladajuća stranka Smer-SD, prenosi AP.

Odlazeći predsednik Slovačke Andrej Kiska, liberalni biznismen koji se ne slaže s vladom i koji se neće kandidovati za drugi mandat, podržao je Čaputovu.

Slovački predsednik ima po ustavu više protokolarnu ulogu, ratifikuje međunarodne sporazume i imenuje najviše sudije, uključujući predsednika Vrhovnog suda, a i vrhovni je komandant oružanih snaga i ima pravo veta.

Ukupno 13 kandidata učestvuje na izborima za petog po redu predsednika Slovačke od sticanja samostalnosti, a ako nijedan kandidat danas ne osvoji većinu, drugi krug će se održati 30. marta, navodi agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: