"Verujemo da su rakete greškom ispaljene"

Izraelska vojska veruje sada da je raketna vatra iz pojasa Gaze na Tel Aviv posledica greške.

Izvor: Beta

Petak, 15.03.2019.

10:50

Ilustracija: Thinkstock

Preliminarna istraga je pokazala da su dve rakete greškom ispaljene na taj grad 80 kilometara severno od palestinske teritorije nešto posle 21 sat po lokalnom vremenu (20 po srednjeevreopskom), prenose izraelski mediji.

Dogodilo se to za vreme sastanka palestinskih frakcija sa egipatskim posrednicima u Gazi s ciljem jačanja prekida vatre s Izraelom. Oni su rekli da je prekid vatre započeo jutros u 8 sati, preneo je izraelski list Harec, koji se poziva na izvore u Gazi. Međutim, zvanično saopštenje se tek očekuje.

Izraelska vojska je ranije saopštila da su izraelski borbeni avioni napali rano jutros skoro 100 meta u pojasu Gaze, nakon što su sinoć dve rakete ispaljene na Tel Aviv, prvi put od rata na toj palestinskoj teritoriji 2014. godine.

Kako je navedeno, aktiviran je protivraketni sistem "Gvozdena kupola" i veruje se da su rakete pale na otvoreno područje, jer štete i povreda nije bilo.

Jutros je saopšteno da su napadnute "terorističke mete", uključujući štab Hamasa u Gaza Sitiju, podzemno postrojenje, nekoliko vojnih punktova i centar koji se koristi za program bespilotnih letelica Hamasa.

Naknadno je Ministarstvo zdravlja u Gazi objavilo da je u izraelskoj odmazdi četvoro ljudi ranjeno, uglavnom lakše.

Raketiranje Tel Aviva označeno je kao velika eskalacija sukoba i očekivao se oštar izraelski odgovor, a danas je procenjeno da je posredi greška.

Premijer Izrael Benjamin Netanjahu održao je kasno sinoć hitne konsultacije u sedištu vojske u Tel Avivu, a ministar Naftali Benet je označio Hamas koji vlada Gazom odgovornim za raketiranje i apelovao na donošenje plana da se napravi plan da se ubiju vođe te islamske ekstremističke organizacije.

Izraelska vojska je međutim sve sigurnija da su rakete tipa M75-Fadžr ekstremisti greškom ispalili dok su radili na održavanju.

U međuvremenu su organizatori masovnih protesta na granici Gaze i Izraela koji su se održavali jednom nedeljno od kraja marta 2018. najavili da ih danas neće biti kako bi se sprečila dalja eskalacija i palestinske žrtve.

Prema podacima UN u tim protestima je do kraja prošle godine ubijeno 189 Palestinaca, više od 6.100 ih je ranjeno. Izraelski mediji navode da je od početka protesta ubijeno najmanje 255 Palestinaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: