Pucnjave u džamijama, najmanje 49 mrtvih FOTO/VIDEO

Najmanje 49 osoba je ubijeno u pucnjavama u dve džamije na Novom Zelandu, a više od 20 ljudi je ranjeno.

Izvor: B92
Podeli
Tanjug/AP Photo/Mark Baker
Tanjug/AP Photo/Mark Baker

To je objavio policijski komesar Majk Buš, uz navode da je u jednoj džamiji ubijena 41 osoba, u drugoj sedam, a jedna je podlegla povredama u bolnici.

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern je rekla da se ovakav događaj može opisati samo "kao teroristički napad" i dodala je da je Novi Zeland podigao stepen bezbednosne pretnje na najviši nivo, prenosi BBC.

Potvrdila je da su u pritvoru četiri osobe sa ekstremističkim stavovima, ali da nisu bili ni na jednoj policijskoj listi sumnjivih.

Buš je istakao da je napad bio dobro planiran, kao i da će napadač u subotu biti izveden pred istražnog sudiju.

Pročitajte još - Snimljen napad na džamiju: "Osveta za napade u Evropi"

Jedan od napadača na džamije na Novom Zelandu je na oružju koje je koristio ispisao imena Miloša Obilića, Baje Pivljanina, Novaka Vujoševića, Marka Miljanova, a u automobilu, kojim se dovezao, puštao je snimak pesme posvećene Radovanu Karadžiću.

Napadač je uhapšen, kao i još tri osobe.

Mediji su preneli da je policija deaktivirala nekoliko improvizovanih eksplozivnih naprava koje su bile zakačene za motorna vozila.

"Napadač je upao u džamiju Masdžid al Nor desetak minuta po početku molitve i otvorio vatru. Ispalio je desetine, ako ne i stotine metaka. On je belac, plave kose, niskog rasta, nosio je šlem i pancir", rekao je očevidac Ahmad al-Mahmud.

Pucnjava se dogodila i u džamiji Linvud Masdžid.

Svedoci kažu da su videli muškarca koji nosi kamuflažno odelo i kacigu kako izlazi iz džamije posle pucnjave, a nepotvrđeni izveštaji upućuju na pronalazak bombe u neposrednoj blizini.

Lokalno stanovništvo muslimanske veroispovesti je navodno jurilo napadača iz Linvud džamije i pucalo na njega, pre nego što se odvezao motornim vozilom.

Policija je uhapsila četiri osobe, uključujući i jednu ženu, a javni objekti su zatvoreni, kao i sve džamije na Novom Zelandu.

Jedan od napadača je identifikovan kao Brenton Tarant, a mediji prenose da je on na svom profilu na Fejsbuku uživo prenosio napad, za koji je sam istakao da je terorističke prirode.

U džamiji Masdžid al Nor ubijeno je više od 40 ljudi.

Ostale žrtve stradale su u džamiji Linvud Masdžid.

strana 1 od 376 idi na stranu