Senat blokirao proglašenje vanrednog stanja; Tramp: Veto!

Vašington -- Američki Senat usvojio je večeras rezoluciju o ukidanju vanrednog stanja na granici SAD i Meksika, koje je predsednik SAD Donald Tramp proglasio u februaru.

Izvor: Tanjug, Beta/AP
Podeli
EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS
EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Pošto je prošlog meseca istu rezoluciju usvojio i Predstavnički dom američkog Kongresa, gde su demokrate u većini, Tramp je najavio da će iskoristiti pravo veta da bi je blokirao.

Senat, u kojem Trampovi republikanci imaju većinu, je većinom od 59-41 glasao za ukidanje vanrednog stanja, dok je 26. februara u Predstavničkom domu ishod glasanja bio 245-182.

Uz senatore demokrata, za tu odluku glasalo je i 12 republikanaca.

Tramp je potom na Tviteru odgovorio jednom rečju, napisavši "veto".

On je i ranije najavio da će uložiti veto na eventualnu rezoluciju Kongresa protiv njegove mere.

AP konstatuje da američki Kongres verovatno neće imati dovoljno glasova da se izbori protiv predsednikovog veta jer, da bi ga nadjačao, potrebno je da u ponovljenom glasanju za ukidanje vanrednog stanja budu dve trećine kongresmena u oba kongresna doma.

Rojters dodaje da je ovo prvi put da je Kongres koristio svoju moć da bi ukinuo vanredno stanje koje je proglasio predsednik, od kada je takav zakon donet 1976. godine.

Tramp je proglasio vanredno stanje kako bi obezbedio 3,6 milijardi od ukupno 5,7 milijardi dolara koliko je tražio za izgradnju zida na američkoj južnoj granici.

strana 1 od 376 idi na stranu