"Izvinjavam se, ja sam posvećeni antifašista"

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani izvinio se zbog izjave koja je protumačena kao pohvala italijanskom fašističkom diktatoru Benitu Musoliniju.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.03.2019.

21:18

EPA-EFE/CHEMA MOYA

Tajani je za sebe rekao da je "posvećeni antifašista".

Tajani, član stranke Silvija Berluskonija Forca Italija, našao se na udaru kritika pošto je juče rekao da je Musolini, pre nego što je "sledeći Hitlera zaratio sa celim svetom i promovisao rasne zakone", uradio i neke "pozitivne stvari", kao što je poboljšanje infrastrukture.

Nakon reakcija u Italiji i van nje, među kojima su bili i pozivi da podnese ostavku, Tajani je na Tviteru najpre naveo da je sramno što su njegove izjave "izmanipulisane". Kasnije se izvinio u izjavi koju je objavio njegov kabinet.

Kako je navedeno, izjava nije bila usmerena na "ulepšavanje antidemokratskog i totalitarnog režima".

"Oduvek sam bio antifašista svim srcem. Uvek sam naglašavao da su Musolini i fašizam najmračnije poglavlje u istoriji prošlog veka", naveo je Tajani.

Tajani je navukao kritike veoma širokog kruga ljudi i institucija, od potpredsednika Evropske komisije Franca Timermansa do Hjuman rajts voča.

Italija je imala problema sa suočavanjem sa fašističkom prošlošću, a neofašističke partije su imale svoju ulogu u posleratnoj Italiji iako je podrška fašizmu postala krivično delo.

Benito Musolini je bio italijanski lider od 1922. do pada i pogubljenja 1945. Stupio je u savez sa nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu i uveo rasne zakone protiv Jevreja, tako utirući put njihovom slanju u logore smrti.

Politikolog iz Rima Đovani Orsina je rekao da je Tajanijeva "neoprezna" izjava možda bila proračunata da privuče glasače ekstremno desničarske Lige na skorim izborima za Evropski parlament.

Orsina je naveo da stranke italijanskog desnog centra posebno karakteriše "odbijanje da demonizuju fašizam".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: