Dve rakete ispaljene na Tel Aviv, jedna presretnuta VIDEO

Sirene za uzbunu su se oglasile u Tel Avivu prvi put od 2014. godine, a najmanje dve rakete ispaljene su večeras na Izrael, saopštila je izraelska vojska.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 14.03.2019.

20:50

Dve rakete ispaljene na Tel Aviv, jedna presretnuta VIDEO
Foto: Screenshot

Izraelska vojska navela je da su aktivirane sirene za raketnu uzbunu širom centralnog dela zemlje.

Izraelski mediji su izvestili da su rakete ispaljene na Tel Aviv i da je jedna presretnuta.

Jednu raketu je presreo protivraketni sistem "Gvozdena kupola", dodaje se u vojnom saopštenju, a druga je, kako se veruje, pala na otvoreno područje.

Izraelci su rekli da su čuli eksplozije, a neki su videli kako je jedna raketa presretnuta.

Palestinski izvori u Gazi su izjavili za izraelske medije da su rakete ispaljene sa severa pojasa, ali je ostalo nejasno koja organizacija stoji iza toga. Izraelski vojni portparol Ronen Manelis izjavio je za TV Kanal 13 da nije bilo prethodnog upozorenja i da je raketiranje bilo iznenađenje.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu koji je takođe ministar odbrane sazvao je hitne bezbednosne konsultacije u sedištu vojske u Tel Avivu.

Egipatska bezbednosna delegacija napustila je Gazu na zahtev Izraela nakon raketiranja.

Mediji u Gazi su izvestili da je Hamas koji vlada tom teritorijom počeo evakuaciju vojnih punktova.

Palestinski izvori u Gazi su rekli za izraelske medije da su rakete ispaljene sa severa pojasa, ali je ostalo nejasno koja organizacija stoji iza toga. I Hamas koji vlada Gazom i manji Islamski džihad su porekli da su odgovorni za raketiranje.

Dogodilo se to nakon čitavih nedelja napetosti i razmene vatre u subotu uveče kada je projektil ispaljen na Izrael. Izraelska vojska je u znak odmazde izvela nekoliko udara iz vazduha ciljajući puktove islamskog ekstremističkog Hamasa.

Večeras je gusto nasaljeni Tel Aviv ciljan prvi put od rata u pojasu Gaze 2014. godine, što predstavlja veliku eskalaciju i povećava izglede za oštru izraelsku odmazdu, navodi AP.

Izraelski TV Kanal 10 je javio da su ispaljene rakete iranske proizvodnje tipa "Fadžr". Izveštaja o povredama nema u Tel Avivu trgovačkom i kulturnom centru udaljenom oko 80 kilometara od Gaze.

Izraelski ministar obrazovanja Naftali Benet smatra da bi Hamas trebalo da snosi odgovornost bez obzira ko stoji iza raketa.

On je apelovao na Netanjahua da napravi plan da se ubiju vođe Hamasa.

Bivši komandant izraelske vojske Beni Ganci, glavni Netanjahuov rival na predstojećim izborima, ocenio je raketiranje ozbiljnim, rekaši da Izrael mora odgovoriti oštro.

Opštine Tel Aviv i Rišon Lecion objavile su da su će otvoriti javna skloništa ali je policija rekla da neće preduzimati posebne mere dok ne dobije instrukcije vlade.

Netanjahu je početkom ove nedelje upozorio Hamas da će se preduzeti sve da se povrati bezbednost i zatišje, odbaciši sugestije da okleva da preduzme akciju u Gazi pred izbore 9. aprila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: