Radnica Gugla oborila rekord u računanju dužine broja Pi

Tokio -- Na dan broja Pi, koji se danas obeležava širom sveta, kompanija Gugl objavila je da je oboren novi svetski rekord u izračunavanju vrednosti tog broja.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/WALTER BIERI
EPA/WALTER BIERI

Ema Haruka Ivao, koja u Japanu radi za Gugl, izračunala je vrednost broja Pi u dužini od 31 bilion cifara, što je daleko iznad prethodnog rekorda od 22 biliona cifara.

Prve cifre broja Pi 3,14 svima su dobro poznate, ali reč je o broju koji je beskonačno dug.

Ivao je nove cifre otkrila uz pomoć kompanije za koju radi.

Kalkulaciju je obavljalo 25 virtuelnih mašina 121 dan, a operacija je zahtevala memoriju od 170 terabajta.

Potraga za dužim verzijama broja Pi je dugogodišnja zabava za matematičare, a Ivao kaže da je od detinjstva fascinirana tim brojem.

"Veoma sam iznenađena. I dalje pokušavam da shvatim šta sam uradila. Obaranje svetskog rekorda je stvarno teško", rekla je Ivao, koja u Guglu radi tri godine.

Ona je za Bi-Bi-Si rekla da bi volela da pokuša da otkrije još cifara.

Pi je broj koji se definiše kao odnos obima i prečnika kruga ili kao odnos površine kruga i kvadrata nad njegovim poluprečnikom.

Koristi se u inženjerstvu, fizici, računarstvu i istraživanju svemira - zato što se njegova vrednost može koristiti u proračunu za talase, krugove i cilindre.

NASA je ranije objavila listu načina na koje se koristi Pi, što uključuje izračunavanje veličine padobrana potrebnog za slanje rovera na površinu Marsa, određivanje broja pravougaonih kamera koje će biti potrebne za mapiranje površine planete i omogućavanje letelici da u pravom trenutku ude u orbitu oko planeta.

strana 1 od 376 idi na stranu