Republikanci u Senatu "sasekli" Trampa, u Jemenu slavlje

Američki Senat, predvođen republikancima, odobrio rezoluciju koja podrazumeva okončanje podrške Vašingtona koaliciji koju prevodi Saudijska Arabija u Jemenu.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 14.03.2019.

08:48

Republikanci u Senatu
Foto: Tanjug/AP

Usvajanje rezolucije, koja je dobila 54 naspram 46 glasova u Senatu od 100 članova, predstavlja izazov za odnos predsednika Donalda Trampa prema Saudijskoj Arabiji, zemlji bogatoj naftom.

Kako navodi Rojters, cilj rezololucije je da zaustavi mešanje američke vojske u sukob u Jemenu, što uključuje pružanje ciljane podrške vazdušnim napadima Saudijske Arabije, bez odobrenja Kongresa.

CNN napominje da se očekuje da Predstavnički dom SAD, koji je pod kontrolom demokrata, usvoji rezoluciju, ali da je Bela kuća zapratila da će uložiti veto ukoliko predlog zakona stigne do Trampovog stola.

Jemenski pobunjenici pozdravili glasanje

Pobunjeni Huti u Jemenu pozdravili su danas glasanje u američkom Senatu.

Glavni pregovarač i portparol pobunjenika Mohamed Abdel Salam rekao je da je glasanje pozitivan korak, jer američka podrška koaliciji samo produžava sukob i humanitarnu krizu u Jemenu.

"U stvarnosti, Amerika je ona koja prodaje oružje i pruža podršku koaliciji", rekao je Salam u izjavi za američku agenciju Asošiejted pres.

Podrška Vašingtona Saudijskoj Arabiji je tačka "napetosti" između Kongresa i američkog predsednika Donalda Trampa od ubistva novinara Vašington post-a, Saudijca Džemala Kašogija prošle godine u Istanbulu.

Američki kongresmeni iz obe partije kritikovale su Trampa što nije osudio Saudijsku Arabiju "dovoljno snažno", zbog ubistva.

Oružani sukob u Jemenu izbio 2014. kada su Huti zauzeli prestonicu Sanu, a međunarodno priznata vlada predsednika Abd-Rabu Mansura Hadija pobegla u inostranstvo.

Koalicija predvođena Rijadom intervenisala je u Jemenu sledeće godine, pokrenuvši razarajuće vazdušne napade u znak podrške legitimnoj Vladi. U oružanom sukobu, koji je usledio, ubijeno je na hiljade ljudi, milioni su izloženi gladi i stvoreno je ono što su Ujedinjene nacije nazvale najvećom humanitarnom krizom na svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: