"Formiran predmet, ministar će biti pozvan na saslušanje"

Tužilaštvo BiH je formiralo predmet i naložilo proveru navoda u medijima o vrbovanju pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje oružja u BiH.

Izvor: Beta

Četvrtak, 14.03.2019.

20:16

Ilustracija: Thinkstock

Na saslušanje će biti pozvan i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Tužilaštvo je navelo da će i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić biti pozvan i saslušan o svim detaljima koje je izneo u medijskim izjavama, a o kojima tužilaštvu nije podnesena nikakva prijava niti izveštaj od nadležnih agencija za sprovođenje zakona.

Mektić je za medije potvrdio navode koje je objavio sarajevski portal Žurnal da su hrvatski obaveštajci navodno vrbovali neke od građana BiH, bliskih selefijskom pokretu da u islamske verske objekte u BiH donose oruže koje bi zatim na osnovu dojava pronalazila policija.

"Mogu potvrditi informacije takve vrste, da raspolažemo takvim informacijama da je hrvatska služba pokušala zavrbovati jedan broj osoba, da tako kažem, selefijskog opredeljenja. Pokušali su da kombinuju jednu obaveštajnu operaciju takvog tipa, posle, pre svega, izjava predsednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović da je BiH puna terorista i oružja i da iz Bosne preti terorizam, a koje sam ja demantovao kao neistinu i nebulozu. Onda da bi se potvrdila i opravdavala njena teza i pokušala iskonstruirati jedna takva priča", izjavio je Mektić za portal Radiosarajevo.ba.

U izjavi za portal Faktor, Mektić je u sredu rekao da su u sve bili umešani "i predstavnici hrvatske diplomatske mreže u BiH"."Mi smo to duže vreme pratili. Kad smo videli da je cilj da se izvrši diskreditacija BiH, da se ona predstavi kao teroristička država i ozbiljna pretnja za region i Evropu, onda smo preduzeli neke mere da se to spreči", kazao je Mektić.

Tužilaštvo BiH u današnjem saopštenju navodi da je za novoformiran predmet zadužen tužilac Posebnog odeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju koji će "preduzeti hitne ktivnosti kako bi se utvrdile sve okolnosti i navodi izneseni u medijima koji se odnose na navodno vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH".

U okviru predmeta će biti ispitane sve osobe koje su iznosile navode i saznanja o navedenim aktivnostima o kojima Tužilaštvo nije informisano niti su mu takva dešavanja prijavljena, dodaje se u saopštenju.

Tužilaštvo BiH u saopštenju ističe da je odlučno u borbi protiv svih vidova krivičnih dela iz svoje nadležnosti a posebno onih koja imaju regionalni ili međunarodni karakter i koja se odnose na sigurnost građana BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: