Nemačka: Dodatne novčane odštete gej osobama

Nemačka je proširila kampanju isplaćivanja odšteta gej osobama koje su bile pod istragom dok je u Zapadnoj Nemačkoj bio na snazi zakon o zabrani homoseksulaca.

Izvor: B92

Sreda, 13.03.2019.

14:23

Nemačka: Dodatne novčane odštete gej osobama
EPA/ARMANDO BABANI

Ovaj zakon usvojen je u doba nacističke Nemačke.

Nemačko pravosuđe je tokom 2017. godine poništilo na hiljade osuđujućih presuda donetih u skladu sa takozvanim paragrafom 175, koji je bio na snazi sve do 1969. godine, kada je homoseksualnost dekriminalizovana u Zapadnoj Nemačkoj, javio je AP.

Oštećenima je plaćano po 3.000 evra odštete i 1.500 evra za svaku godinu provedenu u zatvoru.

Nemačko Ministarstvo pravde proglasilo je danas pravosnažnom direktivu koja predviđa i da osobe koje su bile pod istragom ili su bile u istražnom zatvoru u skladu sa nekadašnjim zakonom, a nisu na kraju osuđene, mogu da zatraže novčano obeštećenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: