Rusi usvojili: Kazniti sve zbog NATO bombardovanja SRJ

Rusija usvojila dokument povodom predstojeće 20. godišnjice početka NATO bombardovanja SRJ, u kojem se navodi da "inicijatori tog zločina moraju da odgovaraju".

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Getty Images
Ilustracija: Getty Images

Kako se navodi u dokumentu koji je usvojio Gornji dom ruskog parlamenta, ta vojna operacija odrazila se negativno na dalji razvoj uzajamnih odnosa i poverenja evropskih država, a nekažnjavanje odgovornih je dovelo do novih tragedija u Siriji, Iraku i Libiji, prenosi Tanjug pisanje Spurnjika.

Nažalost, ističe se, lekcije nisu naučene i NATO je nastavio da koristi vojnu silu na druge suverene države - Irak, Libiju i Siriju, a danas isto preti i Venecueli, Kubi i Nikaragvi.

Ruski senatori podsećaju da je NATO u bombardovanju Jugoslavije koristio municiju punjenu osiromašenim uranijumom, što je uzrokovalo mnogobrojne žrtve među civilima.

Pored toga, priznanje nezavisnosti Kosova, koje je usledilo 2008. godine od čitavog niza zemalja Zapada, predstavljalo je samo nastavak onoga što je započeo NATO - podršku separatizma i konflikata na teritoriji bivše Jugoslavije.

Iz Saveta federacije Rusije tvrde i da je faktičko otcepljenje Kosova i Metohije presedan u međunarodnim odnosima, koji je krajnje zakomplikovao rešavanje postojećih konflikata u pitanju nepriznatih država, pogotovo ako se u obzir uzme činjenica da se u Moldaviji, Gruziji i Ukrajini Zapad ponaša potpuno suprotno.

Dodaje se i da vojna operacija članica NATO-a predstavlja akt agresije protiv suverene države i da bi stoga inicijatore ovog zločina trebalo pozvati na odgovornost.

S tim u vezi, Savet federacije Rusije pozvao je parlamente država širom sveta, ali i međunarodne organizacije poput UN, ZND, ODKB, OEBS i Evropski parlament da osude agresiju Alijanse protiv SRJ i preduzmu sve korake kako bi se sanirale posledice.

strana 1 od 376 idi na stranu