"Protesti politički, neću podneti ostavku"

Crnogorski predsednik Milo Đukanović tvrdi da protesti u Podgorici nisu građanski, već politički i da iza njih stoje opozicione partije, s političkim idejama.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/EFE Boris Pejovic
EPA/EFE Boris Pejovic

Đukanović je ponovo odbacio sve optužbe biznismena i vlasnika "Atlas" grupe Duška Kneževića i dodao da se njegovi interesi poklapaju s interesima Demokratskog fronta.

"Njihov je interes isti, a to je da izgori arhiva specijalnog tužioca, dakle, oni žele revoluciju", rekao je Đukanović u emisiji "Intervju" na TVCG i dodao da Knežević ima misiju i da "oblati celu Crnu Goru".

Đukanović je rekao da Knežević nije problem ni opozicije ni vlasti, već da je "najveći problem sam sebi" i odbacio navode da je vlasnik "Atlas" grupe uspeo da korumpira crnogorsko društvo.

"Knežević je očigledno čovek, prema vlastitom priznanju, koji je počinio određene sumnjive poslove i koji je svestan da je pod istragom i verovatno pred optužnicom", rekao je Đukanović.

Predsednik Crne Gore ispričao je i da je Knežević tražio od njega pomoć da ne bude procesuiran.

"Nakon što je dobio logican odgovor da u Crnoj Gori danas ne postoji taj politički autoritet koji će sudu, ili tužiocima narediti šta i kako da rade, on je odlučio da pobegne iz Crne Gore i da svoj slučaj prebaci sa pravnog na politički teren", rekao je Đukanović dodajući da je Interpol prihvatio poternicu iz Crne Gore.

Na pitanje plaši li se pretnji Kneževica da će objaviti kompromitujući materijal o njemu, Đukanović je rekao da nema razloga da se ničega plaši.

"Imao sam blagovremeno upozorenje da će čovek koji očekuje da mu pomognete mimo onog što je zakonito, krenuti u neki svoj rat, uključujući ovakav repertoar i uprkos tome nisam ni pomislio ni jednog trenutka da to treba predupredivati", rekao je Đukanović.

.Naprotiv, kako je naveo, "učimo se svi da imamo i ovakvih iskustava".

"Neprijatno je, do zla boga, ne bih verovatno zvučao iskreno kad bih kazao divno je. Nije divno, ali učimo se i ovakvim iskustvima učimo se i tome da danas zahvaljujući modernim tehnologijama je nešto moguće izrežirati, napraviti neki video uradak, ili neki audio uradak", rekao je Đukanović.

Đukanović je u emisiji "Intervju" na TVCG ponovio da neće podneti ostavku, što je jedan od zahteva demonstranata.

"Ovde bi građanski karakter protestima trebalo da da okolnost što formalno frontmeni protesta nisu lideri političkih stranaka, nego ljudi koji su koliko do juče bili pripadnici raznih partija. I danas bi oni trebalo da budu garancija da je reč o građanskim protestima, iako jako dobro znamo da u pozadini tih protesta stoje političke partije, ne samo logistikom nego i političkim idejama", rekao je Đukanović.

Crnogorski predsednik tvrdi da su političku ideju artikulisale parapolitičke strukture, one koje, kako kaže, godinama "kreiraju ideju nasilne promene vlasti, a tu su i koncern Vijesti, još jedan broj NVO i medija koji su opozicioni, iako se predstavljaju kao nezavisni."

"Njihov cilj je nedemokratska smena vlasti," smatra Đukanović i dodaje da ovog puta imaju zahtev da "obezdržave" državu i unište institucije.

Đukanović je istakao da za vlast nema tabu tema.

"Spremni smo da razgovaramo o svakom pitanju koje tangira građane, ali nismo spremni na ultimatume i nismo spremni na rušenje i to je valjda logično", jasan je Đukanović.

On smatra da je specijalni tužilac Milivoje Katnić nesumnjivo u pravu, kada kaže da su protesti povezani sa tim što se približava presuda optuženima u slučaju za pokušaj terorizma na dan izbora 2016. godine.

Među učesnicima protesta, kako kaže, postoji čitav konglomerat političkih interesa, a jedan od važnijih je, kako tvrdi, interes DF-a, koji želi da pobegne od odgovornosti.

"Ocigledan je strah kod jednog dela opozicije i ja mislim da se oni sada uzdaju u revoluciju. Ko se uzda u to, tanki su mu argumenti. Mi smo danas u finalu jednog regularnog sudskog postupka. Ne radujem se ničijoj krivičnoj odgovornosti, ali ako neko sebi da za pravo da zarad svog interesa ugrožava građansku sigurnost, s tim ne može biti interesa," poručio je Đukanović.

On je ocenio da je "jasno uočljiva nit", koja povezuje sve zahteve za njegovom ostavkom, u poslednjih 30 godina jer je, kako je naveo, reč o politici koja ne veruje u snagu svojih argumenata.

"Nama suprotstavljena politika nije politika koja može pobediti. Oni ne mogu pobediti na izborima, zato kreiraju afere. Oni pojačavaju svoj aktivizam da kreiraju afere uz pomoć bilo kog politickog desperadosa, koji bi doveo do revolucionarnog naboja koji će im pomoći da sprovedu ideje u đelo", rekao je Đukanović.

Đukanović kaže da su njegovi politički kritičari uvek bili uvereni da bi njegov odlazak sa političke scene, uključujući i fizičku likvidaciju, odnosno scenario iz oktobra 2016, zapravo otvorio put za ostvarivanje njihovih politickih interesa.

"Ne postoji danas više zebnja da bi promjena, ili odlazak bilo kog pojedinca doveo u pitanje strateške interese države," rekao je Đukanović.

On je podsetio da su ga pozivali više puta da podnese ostavku, zbog izdaje srpskih nacionalnih interesa.

"Zato što imam neke pronatovske stavove i paktiram sa onima koji su kreatori politike bombardovanja Srbije i Crne Gore. Podsetiću vas da su me pozivali da podnesem ostavku zbog potpisivanja Beogradskog sporazuma i zbog izdaje crnogorskih nacionalnih interesa za koje su me optuživali neki od čelnika DF-a. Zatim u vreme predreferendumske kampanje takođe sam pozivan na ostavku, pa i priznanje Kosova takođe je bilo povod za takav poziv, pa 2015. rušilacke demonstracije, pa 2016. i evo sada 2019.", naveo je Đukanović.

Povodom slavlja Albanskog foruma zbog izborne pobede na lokalnim izborima u Tuzima, Đukanović je ocenio da su nacionalne ideje danas u modi, ne samo u Crnoj Gori, već i šire.

"Imali smo regularan proces i ja čestitam pobedničkoj koaliciji i verujem da će to ići u prilog crnogorskoj multietničkoj stabilnosti", poručio je Đukanović.

strana 1 od 141 idi na stranu