Rasprava o "mrtvim dušama" u biračkom spisku

Ministar Branko Ružić izjavio je da država radi na tome da jedinstveni birački spisak bude što ažurniji i to na način koji će odgovarati realnom stanju.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 12.03.2019.

14:27

Rasprava o
Ilustracija: Thinkstock

Raspravu o jedinstvenom biračkom spisku u parlamentu pokrenula je poslanica SRS Vjerica Radeta koja je podsetila da se i u načelnoj raspravi o Predlogu zakona o centralnom registru pokrenula tema jedinstvenog biračkog spiska.

“Činjenica je da taj problem jedinstvenog biračkog spiska postoji i da to što imamo zakon ne znači da imamo i realno uređen birački spisak. Govorili smo o primerima kada je u pitanju upis činjenice smrti", rekla je Radeta.

Ona je navela da je za radikale neprihvatljivo da se iz knjige umrlih u birački spisak činjenica smrti prenosi u roku od 24 časa već to, kaže, mora da bude istovremeno.

Radeta je navela da je ministar Ružić u javnosti rekao da “mrtvi u biračkom spisku” nisu masovna pojava, već da se “tu i tamo dešava”, te poručila da takve stvari ne smeju da se dešavaju, jer, kako kaže, samo jedan takav slučaj dovodi u sumnju izbore koji su održani i koji će tek biti održani.

"Ministre, to ne sme da se dešava, ni jedan jedini slučaj. Jedan takav slučaj dovodi u sumnju sve izbore koji su održani i koji će biti održani”, rekla je Radeta.

Ministar je odgovorio da on nije pominjao masovnu pojavu i dodao da je interes svih da jedinstveni birački spisak bude što ažurniji i da se uredi na način koji će odgovarati realnom stanju.

"To je, valjda, želja svih nas i u Vladi Srbije i vas narodnih poslanika i mi na tome upravo radimo. Ne treba podizati tenziju i praviti teorije zavere, činjenica da je neka, kako ih zovu 'mrtva duša' bila u biračkom spisku ne znači da je izvršena zloupotreba”, rekao je Ružić.

On je podsetio da svaka izborna lista ima svoje predstavnike na biračkom mestu i da oni neće potpisati zapisnik ukoliko se utvrdi bilo kakva nepravilnost.

“Namera vlade je da se jedinstevni birački spisak učini što ažurnijim. Sa jučerašnjim danom je uvezana matična knjiga venčanih sa jedinstvenim biračkim spiskom i svakim danom radimo ono o čemu vi govorite", rekao je Ružić.

Poslanica SRS je podsetila da taj problem postoji već 30 godina i da se o tome govori pred svake izbore.

"Nepostojanje pravog jedinstvenog biračkog spiska dovodi u sumnju sve izbore. Ne podižemo tenziju, mi samo kao narodni poslanici najveće opozicione parlamentarne stranke želimo da pomognemo da se ovaj problem reši, da se jedna od sumnji u izbornom procesu otkloni. Ovo mora da se reši ozbiljno, sistematski", rekla je Radeta.

Ružić je istakao da servisi sada omogućavaju da se po automatizmu svaka nepravilnost ili novonastala situacija ažurira u jedinstvenom biračkom spisku i da svaki građanin ima mogućnost da, kada ukuca svoj JMBG, proveri da li je u biračkom spisku i na kom mestu glasa.

Od danas elektronsko povezivanje knjige venčanih i biračkog spiska

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave omogućilo je od danas elektronsko povezivanje matične knjige venčanih i jedinstvenog biračkog spiska.

Ministar Branko Ružić rekao je da to znači da će u praksi ako dođe do promene prezimena zbog venčanja ili razvoda, isti podatak biti bez odlaganja izmenjen i u jedinstvenom biračkom spisku. On je rekao da je Ministarstvo nedavno omogućilo i povezivanje matične knjige umrlih sa jedinstvenim biračkim spiskom.

"Cilj je dostizanje najvišeg stepena ažurnosti podataka u jedinstvenom biračkom spisku", rekao je Ružić, a saopštilo Ministarstvo.

Dodao je da će na dnevnom nivou, referenti koji ažuriraju jedinstveni birački spisak dobijati izveštaje o promenama u matičnoj knjizi venčanih, nakon čega će po službenoj dužnosti bez odlaganja donositi rešenja o promenama u jedinstvenom biračkom spisku.

Osnov za povezivanje ovih službenih evidencija su prethodne aktivnosti Ministarstva na donošenju Zakona o izmenama i dopunama yakona o matičnim knjigama, kao i Uputstva o izmenama i dopunama uputstva za sprovođenje zakona o jedinstvenom biračkom spisku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: