"Muči me – ne možemo da razumemo šta se dešava na Kosmetu"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao za Prvu da je suštinski dijalog Beograda i Prištine daleko i da se plaši da nećemo uskoro videti nastavak dijaloga.

Izvor: B92
Podeli

On je istakao da ga muči činjenica da “mi u Srbiji ne možemo da razumemo šta se dešava na Kosovu u Metohiji“.

“Mi Srbi ne želimo da vidimo realnost i što se više pravimo, pravimo sebi dodatne probleme. Valjda je lakše da zabijemo glavu u pesak i da pričamo bajke. Nemam problem sa tim, izgleda da smo mi Srbi i Albanci vaspitavani na Andersenu i braći Grim“, rekao je Vučić.

Na konstataciju novinara Petra Gajića da su o ideji razgraničenja govorili Dobrica Ćosić i Zoran Đinđić, Vučić je rekao da je on takvu ideju “izneo kada je stanje na Kosmetu deset puta gore nego u vreme Ćosića i Đinđića“.

Na početku razgovora novinar Prve televizije je konstatovao da je Vučić ranije izjavio da se oseća prevarenim, da ne ništa ne veruje emisarima iz Brisela, a na pitanje kako se oseća posle razgovora sa savetnicima Angele Merkel, rekao je da je razgovarao sa ozbiljnim i odgovornim ljudima.

“Što se tiče odnosa prema EU, dužan sam da kažem, EU je ta koja vodi naše razgovore, ali sam tamo više puta govorio da platforma u onakvom obliku ne sme da bude doneta od strane Prištine. Oni su obećali da se to neće dogoditi, a danas se ti ljudi iz Brisela ne javljaju“, rekao je Vučić.

Na ponovljeno pitanje o čemu je razgovarao sa savetnicima Merkelove, Vučić je rekao da postoje dve važne stvari, od toga je jedna da se od Srbije očekuje uzdržanost.

“Ne bih da ulazim u detalje“, rekao je Vučić.

Potom je govorio o slučajevima “taksa“ i “platforma“, a potom i ušao u polemiku sa Gajićem u vezi sa “plavim kovertama“, idejom razgraničenja, idejom da se ideja iznese pred poslanike Skupštine Srbije, ali je istakao i da ne može javno da govori o tome ko podržava kosovskog premijera Ramuša Haradinaja u poslednjim “akcijama“.

Kompletan razgovor pogledajte u video-prilogu:

strana 1 od 175 idi na stranu