"Da smo prihvatili ideju Ćosića i Đinđića bili bi u EU"

"Da smo prihvatili ideju razgraničenja kao rešenje za KiM, kada je Dobrica Ćosić prvi put to ponudio, danas bi bili članica EU", izjavio Vučić.

Izvor: Tanjug

Utorak, 12.03.2019.

12:44

Foto: EPA-EFE / Florian Wieser

Predsednik Srbije je u izjavi za RTS rekao i da je Srbija u vreme kada su Ćosić, a i Đinđić o tome govorili, imala mnogo više na Kosovu od onoga što ima danas.

On je tako odgovorio na pitanje RTS povodom podsećanja iz LDP-a da su se Zoran Đinđić i Dobrica Ćosić zalagali za ideju razgraničenja kao rešenje za Kosovo i da misli da će "bolje proći od njih" u realizaciji te ideje.

"Da smo, kada je Ćosić to prvi put ponudio, to prihvatili, danas bismo bili članica EU. Danas bih sa sigurnošču mogao da kažem da će 'Follsvagen' kod nas, ovako su nam šanse nevelike u poređenju sa zemljama EU, jer nismo članica, uz problem Kosova", rekao je Vučić za RTS.

On je ukazao da je Srbija, u vreme kada su Ćosić, a i Đinđić o tome govorili, imala mnogo više na Kosovu od onoga što ima danas.

Vučić je napomenuo da je 2001/2002. godine razgovarao sa Đinđićem u Skupštini o Kosovu, u prisustvu Jovanovića, kada je naša situacija bila mnogo povoljnija - važila je priča "standardni pre statusa", nismo imali presudu Međunarodnog suda pravde, nismo imali granicu na Jarinju i Brnjaku...

"Sada smo u mnogo težoj situaciji, ali bismo odjednom želeli mnogo više. To je zato što ljudi nemaju nikakvu odgovornost...", rekao je Vučić.

Predsednik je napomenuo da on nema nikakav problem sa plaćanjem političke cene za politiku koju vodi, pa i prema Kosovu, jer se, kaže, politikom ne bavi da bi preživeo još jedan dan, kao što su, kaže, radili njegovi prethodnici na vlasti, već da bi nešto ostalo iza njega.

"To nešto nisu pusti snovi, već fabrike, zaposleni ljudi, život za budućnost Srbije, ali to je i zaštita nacionalnih i državnih interesa, na realnoj, odgovornoj i ozbiljnoj bazi. A cena, manje-više... To nije naročito važno. Kada ste u politici, uvek morate da bude spremni da platite najvišu moguću cenu", rekao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: