HR: Ministarka nudi ostavku, Plenković ne prihvata VIDEO

Hrvatska ministarka regionalnog razvoja Gabrijela Žalac, koja nije imala važeću vozačku dozvolu u trenutku kada je vozilom naletela na dete, ponudila ostavku.

Izvor: B92, index.hr
Podeli
EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA
EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

U saobraćajnoj nesreći, koja se dogodila u subotu u Vinkovcima, teže je povređeno dete na koje je, dok je pretrčavalo ulicu, naletelo vozilo kojim je upravljala ministarka Žalac.

Iz vukovarsko-sremske policije navode kako je do nesreće došlo u trenuku kada je dete prelazilo ulicu izvan obeleženog pešačkog prelaza, prenela je Hina.

Devojčica je prevezena na hitni prijem u Opštu županijsku bolnicu u Vinkovcima, gde joj je pružena pomoc, a potom je prevezena u KBC Osijek.

Pročitajte još:

Šta Kolinda kaže o slučaju ministarke bez dozvole

Premijer Hrvatske Andrej Plenković nije prihvatio njenu ostavku.

Ministarka Žalac je plačući ranije kazala kako je dala mandat na raspolaganje. Kazala je kako joj je vozačka dozvola istekla u junu 2016. godine. To, kaže, nije znala.

"Nisam ja vozila bez vozačke. Imam vozačku, samo je istekla", rekla je dodajući da je skoro svaki vikend sama vozila automobil.

"Premijeru sam u subotu ponudila ostavku. Ponudila sam mu mandat na raspolaganje. Ne opravdava me da vozačku imam nevažeću. To je takav splet okolnosti. Pored moje ulice je dete istrčalo, pokušala sam izbeći, sreća što niko nije iz suprotnog smera došao", rekla je ministarka Žalac.

"Ja to nisam znala. U Zagrebu ne vozim auto", rekla je Gabrijela Žalac.

"Policija i DORH će sve reći o tom nemilom događaju. Ja se izvinjavam javnosti. Nije mi nikakva namjera, to me ne opravdava. Dozvola mi je izdana 2006. Traje deset godina. Ja do te subote nisam znala", rekla je.

"Vozila sam možda 30-40 na sat. U stanju sam šoka. Nisam vam mogla u subotu dati izjavu. Najvažnije mi je da je malena dobro, da nije bilo operativnog zahvata", rekla je ministarka Žalac.

Rekla je da će i dalje biti u stanju da bude ministarka.

"Razgovarala sam s premijerom, on će o tome odlučti", rekla je.

Nije želela da kaže zašto nije dala neopozivu ostavku.

Za premijera Plenkovića je najvažnije, kako kaže, da je devojčica dobro.

"Što se tiče vozačke. To je propust, nemar. Međutim, to nije krivično delo. To je prekršaj. Platila je kaznu. Izvadiće novu dozvolu", rekao je Plenković.

Ponuđenu ostavku ministarke Žalac Plenković je okarakterisao kao "moralni čin", te dodao da je od subote, kada se udes dogodio, razmišljao o tome šta se dogodilo.

"To je nešto što se moglo dogoditi i nekome drugome", rekao je Plenković dodavši da to nije razlog da ministarka Žalac napusti vladu, preneo je portal Index.

"Ona jako dobro radi svoj posao", rekao je Plenković.

"A to što nije produžila vozačačku dozvolu ne mora da znači da je i drugi ne moraju produžiti", rekao je Plenković. "Ona je propust priznala, platila je prekršajnu kaznu", rekao je i poručio:

"Smirite loptu. Ona ostaje ministarka u mojoj vladi".

"To nije razlog za ostavku. Ja je ne prihvatam", naveo je premijer.

strana 1 od 141 idi na stranu